bugün

kürsü dokunulmazlığı

chp milletvekili sezgin tanrııkulu nun pkk ya koltuk çıkan açıklamaları sonrası merak ettiğim dokunulmazlıktır.

internetde biraz araştırma yaptım da bu konuda anayasa da bir belirsizlik, boşluk olduğu olduğu hakkında yazıları okuyunca bende de bu kanaati oluştu. anayasadaki bu belirsizlik nedenle bu hak türkiye de çok yanlış anlaşılıyormuş. bazı vekiller tarafından nerdeyse mutlak anlamda sınırsız sanılıyormuş. mesela tbmm de bir milletvekili atatürk e küfür edip dışarda bunu söylerse bu dokunulmazlık kapsamına girer mi!, bir vekil ben açıkca teröristleri destekliyorum, herkesi öldüreceğim diye tehdit ederse bu girer mi! tabi bir vekilin böyle bir hakkı yok ama bunları şunun için yazdım kürsü dokunulmazlığı sınırsız, mutlak bir hak değil. bu dokunulmazlık her ne kadar kendi içinde kısıtlanmamışsa da başka maddelerle dolaylı olarak kısıtlanmış.

milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığı hakkı var ama aynı anayasa da aşağıdaki madde gibi maddelerde var:

madde 14: anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz.

anayasa hükümlerinden hiçbiri, devlete veya kişilere, anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya anayasada belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz. bu hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak müeyyideler, kanunla düzenlenir”

yani mesele yorum meselesi, terör destekçileri ne zaman sıkıştı hemen kürsü dokunulmazlığı... !