bugün
- sana vurana sen de vur diyen ebeveyn13
- naber lan it diye mesaj atan sevgili5
- erkeksii bayan buse5
- başka sözlükler heves uludağ bir tutkudur4
- psikiyatristin size soğuk davranması6
- true denilen yazar18
- başkanlık sisteminden beri her şeyin kötü gitmesi10
- playstation2
- chp'nin hali ne olacak53
- zall sözlüğü bizzat takip ediyor21
- sözlükte başlayan aşklar3
- diyanetin abd'deki villaları15
- yılan4
- eyjafjallajökull denince akla gelenler3
- uludağ sözlük bitmiş2
- barış yarkadaş6
- milli takım şarkısının akp tarafından üretilmesi16
- insanlığa katkısı olmayan üniversite mezunu4
- üniversite mezunu olmak için üniversite okumak8
- o kadar zengin olmak ki ölümü yenememek13
- gazze de can kaybı 72 bin 993'e yükseldi2
- deniz şortunun içine boxer giyilir mi sorunsalı16
- hayatında bir kere bile sigara içmemiş yazarlar7
- iyi öpüşmek için yapılması gerekenler16
- gizli rum vs gizli ermeni2
- ümmetçiler neden filistin'i kurtarmıyor12
- babanın ölmesi3
- en iyi antidepresan8
- 12 haziran 2026 kanada bosna hersek maçı8
- bira bardagi2
- bahçalarda barım var2
- bodruma yüzme havuzu inşa etmek2
- genco erkal vs ibrahim erkal2
- yeni üniversite kazanmış kız azgınlığı4
- abd milli futbol takımı4
- yaz3
- evrimdeki aşağılamaya katlanan homo sapiens3
- kötü biri olduğunu bilmek7
- yahudi madalyası almış gürcü2
- iç sıkıntısından intihar etmek17
- birgün gazetesi'nin namaza düşmanlık etmesi2
- 2026 abd kanada meksika dünya kupası3
- susma sustukça sıra sana gelecek2
- ben bu yazıyı oğluma yazdım4
- bu doru2
- üniversite okuyarak başarılı olacağına inanmak2
- zengin kaltakları2
- onlar insan değil müşteri2
- kpss nin aranmadığı memuriyetler2
- seçmeninin ak parti den kopma koşulu3
ibrani dinlerle devam eden gelenektir. biz bir şeye putperest dememiz için onun insan şeklinde tasvir edilmesi veya insan özelliğini barındırması yeterlidir. mesela putperest denen kesimler tanrılarının tezahürünü belli bir meta ile gösterse bile(resim, heykel) bu aslında resme veya heykele taptığını göstermez onlara putperest insan biçimli ya da insansı tanrılara taptığı için söylüyoruz.
gelelim ibrani dinlere, ibrani dinler tanrıyı tasavvur ederken onu insansı özelliklerinden gene soyutlamamıştır. tanrı üzülür, sinirlerinir hatta bacak gösterir, kızar, lanet eder, bazen yemin eder, ara sıra kandırır falan filan. bunların hepsi putperestlikle özdeştir ve bugün monoteist olduğunu iddia eden insan özellikli ya da insansı özellikleri tanrılarına atfeden ibrani dinler de putperesttir. bunun belli bir resim veya heykelle ifade edilmesi önemli değildir, önemli olan arkasındaki manadır ve tanrıya insan özelliği atfetmek onu insanlaştıracağı için dolaylı olarak putperestlikle bağlantısı var olmuş oluyor.
ayrıca evrimsel süreçte nasıl daha bedeni özellikle tanrıya atfedilmişse( mesela tanrının yemesi, içmesi , seks yapması gibi) daha sonradan bunlar daha çok soyut alana çekilmiştir( tanrının öfkelenmesi, lanet okuması falan filan gibi) bu da evrimsel süreçte ilerleyen dönemde monoteist tanrı anlayışı olanların tanrıyı tamamen insanın tüm özelliklerinden koparacağına dair bir öngörü oluşturabilir. ilerleyen dönemlerde tanrı fikri salt fikir olacak ve ona hiçbir şey atfedilemeyecek. bunu da ben düşünüyorum. evet.
gelelim ibrani dinlere, ibrani dinler tanrıyı tasavvur ederken onu insansı özelliklerinden gene soyutlamamıştır. tanrı üzülür, sinirlerinir hatta bacak gösterir, kızar, lanet eder, bazen yemin eder, ara sıra kandırır falan filan. bunların hepsi putperestlikle özdeştir ve bugün monoteist olduğunu iddia eden insan özellikli ya da insansı özellikleri tanrılarına atfeden ibrani dinler de putperesttir. bunun belli bir resim veya heykelle ifade edilmesi önemli değildir, önemli olan arkasındaki manadır ve tanrıya insan özelliği atfetmek onu insanlaştıracağı için dolaylı olarak putperestlikle bağlantısı var olmuş oluyor.
ayrıca evrimsel süreçte nasıl daha bedeni özellikle tanrıya atfedilmişse( mesela tanrının yemesi, içmesi , seks yapması gibi) daha sonradan bunlar daha çok soyut alana çekilmiştir( tanrının öfkelenmesi, lanet okuması falan filan gibi) bu da evrimsel süreçte ilerleyen dönemde monoteist tanrı anlayışı olanların tanrıyı tamamen insanın tüm özelliklerinden koparacağına dair bir öngörü oluşturabilir. ilerleyen dönemlerde tanrı fikri salt fikir olacak ve ona hiçbir şey atfedilemeyecek. bunu da ben düşünüyorum. evet.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar