bugün

hayır diyenlerin hayır demek için nedenleri

Madde 87 bile yeterli değil mi?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek;milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak,Türkiye Büyük Millet meclisi üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek ve Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir.

Değişiklik nedir: Anayasa teklifinin 6. maddesiyle (Anayasa komisyonu'nda 5. madde olarak kabul edilmiştir), Anayasa'nın 87. maddesinin değiştirilmesi teklif edilmekte ve "bakanlar kurulunu ve bakanları denetlemek..." görev ve yetkisinin, Türkiye Büyük Millet meclisi'nin görev ve yetkilerinden çıkarılması öngörülmektedir.

Değerlendirme: Bu durum, teklifin kabulü halinde, artık Türkiye'de yasama organının Yürtme Organı üzerinde anayasal araçlar yoluyla herhangi bir siyasi denetim sahibi olamayacağı anlamına gelmektedir. Üstelik bu durum,Yasama ve Yürütme Organları arasında "Sert kuvvetler ayrılığı" modeli olarak bilinen ABD tipi saf Başkanlık sistemlerini bile aşan bir değişiklik önerisidir. Zira anılan ülkede Yasama Organı (Kongre) Başkan'ın birlikte çalışacağı bakanların göreve getirilmesinde önemli ölçüde söz sahibi olmaktadır. Dahası, Kongre Bütçe Yasası yoluyla, Başkan'a harcama yetkisi verme tekelini elinde bulundurmakta ve Yürütme Organı üzerinde etkili bir denetim sahibi olabilmektedir.

Bu kapsamda, önerilen Anayasa değişikliği teklifine bakıldığında, her şeyden önce Cumhurbaşkanı'nın Bakanları tek başına ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin onayı olmaksızın göreve atayabileceğinin öngörüldüğü anlaşılmaktadır.Dahası Cumhurbaşkanı tarafından hazırlanan Bütçe Kanun teklifi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından süresinde yürürlüğe konulamaması durumunda bir önceki yılın bütçesinin yeniden değerleme oranına göre artırılarak yürürlüğe konacağı kabul edilmektedir.

Benim herşeyden çok merak ettiğim nokta; AKP'yi 15 yıldır iktidarda tutan bu sistemin neresinin beğenilmediğinin AKP'li yetkililerce, evet diyeceklerce nedeninin anlatılması. 2 yıl sonra yeniden "aldatıldık, yanılmışız" mı diyecekler.

Şu anda "EVET" i savunanlara karşı olağanüstü serbestliğe karşı "HAYIR" diyeceklere yapılan uygulamalar, despotluk, kimi yerlerde şiddet, tehdit bile evet diyecek olmama yeter aslında. Korkmasalar bunları yapmazlardı, haklı olduklarına inansalar üst geçitlere asılan "hayır" pankartlarını sökmezlerdi. Güçlü olsalar "HAYIR" diyecek olanları taşıyan otobüslere saldırmazlardı.

Asıl "EVET" diyecek olanlar cevap veremez neden evet dediğine.