çift çekirdekli radyasyon yayan galaksi keşfedildi

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu ışık yerine radyasyon yayan “mayzer” özellikli dev galaksi keşfetti.

Dünya’ya 370 milyon ışık yılı uzaklıkta olan galaksi Samanyolu Galaksisi içindeki benzer yapılardan 100 milyon kat daha fazla radyasyon dalgası yayıyor. “
görsel
IRAS 16399-0937” adı verilen galaksi “mega-meyzer” olarak kategorize ediliyor. Gelişmiş Kamera Araştırma Sistemi (ACS) ile Yakın Kızılötesi Kamera ve Çoklu-Obje Spektrometresi (NICMOS) donanımları tarafından tespit edilen kızılötesi ışın dalgalarının galaksinin merkezindeki iki ayrı çekirdekten yayıldığı belirlendi. IRAS 16399N ve IRAS 16399S olarak adlandırılan bu iki merkezin birbirlerine olan uzaklıkları ise 11 bin ışık yılı. Aynı kozmik gaz ve toz girdabında bulunan iki çekirdeğin birleşmekte olduğu da belirlendi.

Kuzey ve Güney’de bulunan iki çekirdekten Güneydeki çekirdeğin yoğun enerjili, aktif bir yıldız oluşum bölgesi olduğu ve kuzeydeki çekirdeğin ise az miktarda iyonize yüklü veya nötr haldeki gaz atomlarından oluşan düşük yoğunluklu enerji alanı yarattığı belirtildi.Yapılan araştırmalarda ayrıca Kuzey çekirdeğin içinde güneşten 100 milyon kat büyük bir kara delik bulunduğu belirlendi.

(bkz: ) http://www.yerelbt.com/ci...yayan-galaksi-kesfedildi/