bugün

yivli av tufegi

görsel

çok detaylı prosedürü olan pahalı bir hobidir.

öncelikle silah almaya engel herhangi bir hukuki engelin ve sağlık sorununun olmaması lazım, 6136 skm suçlardan kaydın varsa veya psikiyatri kökenli bir rahatsızlık geçmişin varsa bırak silahı ruhsatını bile alamazsın.

diyelim ki bu aşamayı geçtin ruhsat için 5 yıllığına 3.735 tl harç yatırman gerekecek.

bu esnada başvurduğun mıntıka karakoluna göre mehmetçik vakfı veya polis teşkilatı güçlendirme vakfına bağış yapmanı isteyebilirler. min. 1000tl diyelim.

yivli av tüfeklerinin çok değişken fiyatları vardır. ortalama bir tüfek 4000-5000 tl'den başlar. tüfek alınca sorun çözüldü mü hayır.

bir de dürbün gerekli çünkü yivli tüfekle +200 metre üzeri avlara standart bir atıcının isabetli atışlar yapması mümkün değil. dürbün fiyatına min 1.500 tl diyelim:

evet şimdi elinde kapı gibi ruhsatın, tüfeğin ve dürbünün var. ava gidebilir misin? nah gidersin.

bir avcılar derneğine üye olup, av yasağının olmadığı zamanlarda milli parklardan ihale ile belli avlaklarda belli kotada av hayvanı satılır. sen mesela 3.000 tl'ye bi dağ keçisi alırsın. yol+konaklama ücreti+mihmandarların bahşişi 1.000 tl diyelim.

kaba bir hesapla bile yivli bir av tüfeğiyle bir yaban keçisi vurmanın maliyeti en az 15.000 tl. avukat, muhtar, silahlı kamu görevlisi vb. isen bazı harçlardan muafsın o zaman bu rakam yarı yarıya düşer.