bugün

michel de montaigne

Bir yazar düşünün ölümünden 500 yıl geçsede hatırlanan.Bir yazar düşünün o dogmatik dönemde fikirleriyle insanlığı aydınlatan.işte bu kişi montaignedir.

Kendisi fransız asıllı deneme yazarıdır.Deneme tarzının bulucusudur ayrıca.

Kendisi gençliğinde antik yunan ve latin edebiyatı eserlerini okudu.Eserlerinde bolca bu etkileri görüyoruz.

Kendisi çok zengin birisidir.Refah içerisinde yaşasada insanlık için elinden geleni yapmıştır.O dönemde çokca tepki çekmiştir bazı hareketleri. Avrupalı'ların coğrafi keşiflerde tanıdığı yeni uygarlıkları köleleştirme, yok sayma girişimlerine karşı çıkmıştır. Keşfedilen yeni medeniyetlere ''barbar,yamyam'' nitelemelerine hiddetle karşı çıkmıştır.

Bu düşünceleri onu "denemeler" kitabını yazdırdı.Klasik kuşkuculuğu yeniden gündeme getirmiştir. Montaigne, Denemelerinde başta insan sevgisi olmak üzere iyimserlik, dayanışma, özgürlük ve okuma alışkanlığı üzerine çok özgün yazılar kaleme aldı. Sürekli eleştirel inceleme fikrini yeniden insanlara tanıttı. Bu yazıları herkesin anlayabileceği sade bir anlatımla okura ulaştırdı.

Bunun yanında birçok eseride vardır ki kesinlikle okunması gerekir.Kendisi rönesansın büyük ihtimalle en önemli yazarıdır.

Avrupa'nın aydınlanmasında payı büyüktür.Tek amacı eğitimdi.

13 eylül 1592 tarihinde 59 yaşında ölmüştür.Bedeni ne kadar ölsede ruhu hala yaşıyor.

görsel
güncel Önemli Başlıklar