bugün

ikinci dünya savaşı

Savaş 1941 sonlarına kadar tamamıyla almanya lehine gitmiş almanların ruslar'a saldırıp stalingrad'ı geçememesiyle aleyhine dönmüştür.

Stalingrad halkın büyük bir zaferidir.Cidden inanılmaz bir başarıdır.Almanlar madde yetersizliğinden ve soğuğa karşı tankların dayanamamasından kaybetmiştir.

Bilinenin aksine türkler 1942 ye kadar almanlar'a gizlice yardım etmiştir.Yıllarca krom satmış ve yurtdışı ithalat ihracatta para reichmarkla ödenmiştir. Hatta mavi alay olayı vardır.7500 Kırım Türk'ünü ruslara karşı türkiye desteğiyle ayaklandırmıştır almanya.
Almanlar Ruslar'ı düşürse almanya'nın yanında savaşa girme ihtimalimizin yüksek olduğunu söylemiştir ilber Ortaylı hatta.

1943 den sonra almanya'nın gerilemesiyle ilişkiler durmuştur.Türkler ingilizlerle iyi iş içerisine girmiştir.1943 den 1945 e kadar Winston Churchill savaşa sokmaya çalıştı türkiye'yi ama ismet paşa sokmadı ülkeyi savaşa.Savaşın bitmesine kısa bir süre kala Türkiyede ingiliz,Amerikan tarafında savaşa girmiştir.Bu hareket natoya girmemize öncü olmuştur.

Ne kadar türkiyede türk kayıp vermesekde Kırım türkleri'nin ve tatarların hikayesi iç burkucutudur.200 bine yakın tatar sürgün edilip öldürülmüştür 1944 sonrasında.Binlerce Kırım türk'ü en önde en kötü silahlarla cepheye sürülüp aç, susuz öldürülmüştür.Esir düşenler ise nazi almanyası tarafından teçhizatlandırılıp tekrar ruslara karşı savaştırılmıştır.

Milyonlarca suçsuz insan diktatörlerin kişisel çıkarları yüzünden ölmüştür.insanlığın kaybedildiği bir savaştır.

görsel

Bir nazi toplama kampı ve üst düzey komutan Heinrich Himmler.