bugün

mazdek isyanı

480 yılında Sasani şahı 1. Kavat döneminde gerçekleşen, tarihteki ilk komünist ayaklanma. Sasaniler bu ayaklanmayı bastıramıyor. Hatta Kavat karısını isyancıların liderine verdiyor, yine de nafile (Gavat sözünün menşei de bu olaydır. (bkz: iran gavatı) ).
Sasaniler isyanı bastıramayınca Akhunlar'dan yardım istemişler. Akhunlar da sağlam bir ordu göndermiş. Karşı taraf da komünist olunca bizimkiler iyice havaya girmiş tabii, "Asarız,keseriz!" demiş, önlerine geleni biçmişler. Böylelikle tarihteki ilk komünist ayaklanma Türkler tarafından bastırılmıştır. Komünistlerdeki Türk düşmanlığı da işte ta o zamanlar peydah olmuş.

Buradan çıkaracağımız ders şu: Biz Türkler komünizmle kurulduğu andan beri mücadele içindeyiz. Yani bizim yapımıza ters, genlerimizde yok. O zaman daha fazla uğraşmayın "komünizmi getireceğiz." diye.

Not: Biraz da ironi yapıyorum, hemen tartışma çıkarmayın "Yok efendim, göçebe Türk'lerde sosyal sınıf farkı yoktu, kadın erkek eşitliği" falan diye. Biz de biliyoruz. Fakat Mazdek'in görüşleri de göçebe Türk'lerin yaşam tarzıyla, anlayışlarıyla pek uyuşmuyor.