bugün
- gece gelen açlık9
- iyi menemenin sırrı18
- alexander nübel7
- sözlüğün yeni tasarımı13
- şimdi olsa da yesek denilen şeyler4
- hayatın anlamı ne6
- muslettin amca23
- insanlık nasıl geliştirilebilir6
- 4 kasım 2026 fenerbahçe liverpool maçı88
- şeriatı savunan begüm polat'ın şaplak şovu35
- sigara içmek8
- arabayı satıp akülü araba almak3
- chp'nin türkiye'yi sosyal devlet yapmak istemesi4
- vincenzo italiano3
- beyaz ekmek yemenin varoşluk olması11
- bitlis'te oğluna filistin ismini koyan adam28
- yeraltı varlıkları7
- fatma betül sayan kaya8
- beşiktaş4
- ucanpembekoala5
- sözlüğe ne oldu5
- gülden karaböcek3
- uyudunuz mu2
- pankek8
- mehmet şimşek5
- yemek yapmayı bilmeyen kızı istemem diyen erkek9
- aşk karın doyurmuyor diyen kız9
- afyonkarahisar saldırganının mit yalanı2
- aşk bir yemek olsaydı8
- iyi saksafon çalarım diyen kız7
- üşüyerek yatağa girip yavaşça ısınmak6
- 5 kasım 2026 celtic beşiktaş maçı9
- arkadaşlar uyudunuz mu3
- iran'ın tdt ne katılmak istemesi4
- memeliler kaça ayrılır3
- kendimi intihar edeceğim3
- futbol16
- yazarların kulaklığında şu an çalan şarkı14
- bir kadına alınabilecek en güzel hediye4
- michael myers3
- sansür devri2
- gülşen in memeleri14
- üniversite yıllarını özlemek4
- fransız arabaları2
- hangi yemek nerede yenir4
- caligula'nın korkusu5
- kum dökmek4
- afyonkarahisar da iki araçta 5 kişinin öldürülmesi6
- avrupa4
- dingiringi ringi ringi dingiringi ringi ringi3
Cins: addax
Tür adı: addax nasomaculatus
Alt familya: hippotraginae
Familya: bovidae
Takım: artiodactyla
-addaks canlısına ait birtakım bilgiler-
Addaks, antilopların bir türüdür.
Canlı, ilk kez Henry Blaiville tarafından 1616 yılında tanımlanmıştır.
‘’Addaks’’ ismi arap orijinli olup, anlamı; çarpık boynuzlu vahşi bir canlı demektir.
Elbette ki bu canlı sadece ‘’addaks’’ adıyla bilinmiyor.
Canlının yaygın olan diğer adları: beyaz antilop ve screwhorn antilobu’dur.
Çölde yaşayan bir canlıdır.
Çok zorlu koşullar altında yaşamını sürdürür.
Addakslar bir zamanlar kuzey afrika (Chad, Mali, Mauritania, and Niger) yaşardı; şimdilerde ise popülasyonları batı afrika’ya kaymıştır.
Hem erkek hem dişi addakslar kıvrımlı, uzun bir boynuzu sahiptir.
Boynuz uzunlukları genellikle 75-110 cm arasında değişmektedir.
ortalama Yaşam süreleri yaklaşık 20 yıldır.
Erkek addakslar genellikle 100 ila 135 kg ağırlığındadır. Dişiler ise erkek addaksların ağırlığının yaklaşık olarak %15’i kadar daha hafiftir.
Addaksların uzun yassı toynakları tıpkı kar ayakkabısına benzer.
bu sayede çölde çok hızlı, kıvrak bir şekilde hareket ederler.
Çölde hareket halindeyken toynaklar kuma kolay kolay saplanmaz.
Ayrıca taşlı- engebeli yerlerde de gayet iyi bir şekilde hareket ederler.
Kısaca canlıların çöldeki hareket kabiliyetleri üst seviyededir.
Addaksların vücudu örten katman neredeyse tamamen beyaz olduğundan dolayı güneşten gelen ışığı deri geri yansıtır ve böylece canlının vücut ısısı artmış olmaz.
Göçebe sürüler halinde yaşayan sosyal canlılardır.
Bu sürüler yaklaşık 20 canlıdan oluşur.
Sürü, baskın bir erkek tarafından yönetilir.
Gece avlanan bir canlı değildir addakslar.
Yine de yazın en sıcak günlerinde gündüzleri uyur, geceleri av peşinde olurlar.
Addakslar otçul bir canlıdır.
Çöl habitatında önüne çıkan çimenleri, yumrulu ve bodur bitkileri yiyerek beslenir.
Su ihtiyacının büyük bir kısmını bu bitkileri yiyerek sağlar.
bir sulak alan bulayım da suyumu içeyim gibi de bir derdi yoktur.
Suya erişmeleri çölde son derece güç olduğu için su tüketimleri sınırlıdır.
Bu yüzden idrarları yoğun bir renktedir, dışkıdaki su oranı ise son derece düşüktür.
Erkek addakslar cinsel olgunluğa 3 yılda erişir.
Dişilerde ise bu olgunluk süresi daha kısa olup yaklaşık 1.5 yıldır.
Bir dişi addaks’ın gebelik süresi 257 ila 264 gün sürebilir.
Dişi addaks Yılda sadece 1 yavru doğurur.
Yeni doğmuş Yavru bir addaksın ağırlığı 4.7 ila 6.75 kilogram arasında değişmektedir.
Bu yavrunun vücudunu kaplayan en üst katman kum rengini andırır.
Deri katmanının Kum renginde bir yapı ihtiva etmesi çölde yırtıcı hayvanlardan kendisini korumak için adeta özelleşmiş bir kamuflaj gibi bir işlev görür.
Yavru addaks Yırtıcı hayvanlardan korunmak için annesinin gözetimi altında 6 hafta kalır.
Anne addaks yavrusunu günde 2 ya da 3 kez emzirir.
Addaksların nesli son yıllarda hızlı bir şekilde tükenmektedir.
hayvanat bahçelerinde ve çiftliklerde koruma altına alınan yaklaşık 2000 addaks mevcuttur.
görsel
Yararlanılan kaynaklar (references):
Parker, Sybil P. Grzimek's Encyclopedia: Mammals Vol. 5. New York: McGraw-Hill Publishing Company. 1990.
Nowak, Ronald M. Walker's Mammals of the World Fifth Ed. Vol. II. Baltimore, MD.: John Hopkins University Press. 1991.
Spinage, C.A. The Natural History of Antelope. New York: Facts on File Publications. 1986.
American Zoo and Aquarium Association. http://www.aza.org
University of Michigan. http://animaldiversity.ummz.umich.edu
Tür adı: addax nasomaculatus
Alt familya: hippotraginae
Familya: bovidae
Takım: artiodactyla
-addaks canlısına ait birtakım bilgiler-
Addaks, antilopların bir türüdür.
Canlı, ilk kez Henry Blaiville tarafından 1616 yılında tanımlanmıştır.
‘’Addaks’’ ismi arap orijinli olup, anlamı; çarpık boynuzlu vahşi bir canlı demektir.
Elbette ki bu canlı sadece ‘’addaks’’ adıyla bilinmiyor.
Canlının yaygın olan diğer adları: beyaz antilop ve screwhorn antilobu’dur.
Çölde yaşayan bir canlıdır.
Çok zorlu koşullar altında yaşamını sürdürür.
Addakslar bir zamanlar kuzey afrika (Chad, Mali, Mauritania, and Niger) yaşardı; şimdilerde ise popülasyonları batı afrika’ya kaymıştır.
Hem erkek hem dişi addakslar kıvrımlı, uzun bir boynuzu sahiptir.
Boynuz uzunlukları genellikle 75-110 cm arasında değişmektedir.
ortalama Yaşam süreleri yaklaşık 20 yıldır.
Erkek addakslar genellikle 100 ila 135 kg ağırlığındadır. Dişiler ise erkek addaksların ağırlığının yaklaşık olarak %15’i kadar daha hafiftir.
Addaksların uzun yassı toynakları tıpkı kar ayakkabısına benzer.
bu sayede çölde çok hızlı, kıvrak bir şekilde hareket ederler.
Çölde hareket halindeyken toynaklar kuma kolay kolay saplanmaz.
Ayrıca taşlı- engebeli yerlerde de gayet iyi bir şekilde hareket ederler.
Kısaca canlıların çöldeki hareket kabiliyetleri üst seviyededir.
Addaksların vücudu örten katman neredeyse tamamen beyaz olduğundan dolayı güneşten gelen ışığı deri geri yansıtır ve böylece canlının vücut ısısı artmış olmaz.
Göçebe sürüler halinde yaşayan sosyal canlılardır.
Bu sürüler yaklaşık 20 canlıdan oluşur.
Sürü, baskın bir erkek tarafından yönetilir.
Gece avlanan bir canlı değildir addakslar.
Yine de yazın en sıcak günlerinde gündüzleri uyur, geceleri av peşinde olurlar.
Addakslar otçul bir canlıdır.
Çöl habitatında önüne çıkan çimenleri, yumrulu ve bodur bitkileri yiyerek beslenir.
Su ihtiyacının büyük bir kısmını bu bitkileri yiyerek sağlar.
bir sulak alan bulayım da suyumu içeyim gibi de bir derdi yoktur.
Suya erişmeleri çölde son derece güç olduğu için su tüketimleri sınırlıdır.
Bu yüzden idrarları yoğun bir renktedir, dışkıdaki su oranı ise son derece düşüktür.
Erkek addakslar cinsel olgunluğa 3 yılda erişir.
Dişilerde ise bu olgunluk süresi daha kısa olup yaklaşık 1.5 yıldır.
Bir dişi addaks’ın gebelik süresi 257 ila 264 gün sürebilir.
Dişi addaks Yılda sadece 1 yavru doğurur.
Yeni doğmuş Yavru bir addaksın ağırlığı 4.7 ila 6.75 kilogram arasında değişmektedir.
Bu yavrunun vücudunu kaplayan en üst katman kum rengini andırır.
Deri katmanının Kum renginde bir yapı ihtiva etmesi çölde yırtıcı hayvanlardan kendisini korumak için adeta özelleşmiş bir kamuflaj gibi bir işlev görür.
Yavru addaks Yırtıcı hayvanlardan korunmak için annesinin gözetimi altında 6 hafta kalır.
Anne addaks yavrusunu günde 2 ya da 3 kez emzirir.
Addaksların nesli son yıllarda hızlı bir şekilde tükenmektedir.
hayvanat bahçelerinde ve çiftliklerde koruma altına alınan yaklaşık 2000 addaks mevcuttur.
görsel
Yararlanılan kaynaklar (references):
Parker, Sybil P. Grzimek's Encyclopedia: Mammals Vol. 5. New York: McGraw-Hill Publishing Company. 1990.
Nowak, Ronald M. Walker's Mammals of the World Fifth Ed. Vol. II. Baltimore, MD.: John Hopkins University Press. 1991.
Spinage, C.A. The Natural History of Antelope. New York: Facts on File Publications. 1986.
American Zoo and Aquarium Association. http://www.aza.org
University of Michigan. http://animaldiversity.ummz.umich.edu
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar