ikinci dünya savaşı

uzun uzun incelediğim. hakkında binlerce sayfa kitap okuduğum bence dünyanın en önemli konularından biri.

söylenebilecek en önemli iki şeyden ilki- birincisinden çok daha kanlı ve korkunçtur- ve de ikinci olarak da - bizler halen daha bu savaşın etkilerini yaşamaktayız. çin´in bugün süper güç olmasının bile en önemli sebebi ikinci dünya savaşında oluşturulmuş ilişkilerdir.

soğuk savaş, batı-doğu berlin, almanya´ nın birleşmesi uzakdoğudaki diktatörlükler, hep hiroşima nagasaki bombalarının etkileridir.

tarihin gördüğü en acımasız tank savaşı -kursk-,tarihte en çok insanın öldüğü ve gerçek bir gerilla savaşı olan savaş - stalingrad- , en kanlı geri püskürtme harekatı- ardennen offensive- bu savaşın sadece küçük paragrafı gibi görünen, aslen türkiye´nin verdiği kurtuluş savaşının kompleksliklerinin üstünde kompleksite içeren savaşlardır.

girit, sicilya çıkarmaları, rommel´ in ve stauffenberg in yıldızlaştıkları - tabii montgomery´nin de- el alamein çöl savaşları, acayiptir.

meşhur el alamein´ daki çok kompleks savaşlarla ilgili general montgomery´nin "el alamein notları", sadece notları- 1400 sayfalık 2,5 kilo ağırlığında bir kitaptır !!

(bu kitap bende var, öyle etkilenmiştim ki, bunu türkçeye çeviriim türkiyede de okusunlar, diye düşünmüştüm, türkiyede birçok kitabevine e mailler yazdım- öyle kompleks kitabı burada kimse okumaz, bizi düşünmeniz çok hoş, hiç boşuna zahmet etmeyin, diye cevap verdiler!!)

direkt general montgomery kendi yazıyo kitabı, birisi tutup kendiyle ilgili yazmıyo, yani.

3 ciltlik 2.dünya savaşını -winston churchill- da okudum, hatta 3 ciltten gözüm korktuğu için tek kitap çıkarmışlar, iyi özetlemişler diye onu aldım, adamlar normalde 3 ciltte bastıklarıkitabı karınca duası gibi yazılarını küçültmüş aynen basmışlar- bir sayfada 150 satır falan vardı!!-

churchill çok güzel yazar, bak o kitap da yok türkçe.ben acayip ingilizce konuşurum diyen adamı osurtacak seviyede bir ingilizcede yazmış..4,5 ayda falan okudum onu. çok güzel yazar,ve müthiş tanımlamalar yapar.

zaten bildiğim kadarıyla "2.dünya savaşı" kitabıyla nobel ödülü aldı churchill. ve bildiğim kadarıyla nobel edebiyat ödülü almış tek edebiyat kitabı olmayan kitaptır.

ve bu kitap da türkçede yok !! bana da sorsan 20.yyılda yazılmış en önemli kitaptır !! hayvan gibi 2400 sayfa falandır ama, ana kitaptır. ben o kitabı türkçeye niye çevirmediklerini anlamam.

ama sözlük yazarına mutlaka tavsiye ederim o kitabı da.

gene kendimi tutamayıp, uzattım. 2400 sayfa yazıyo, o 5 yılda o kadar çok önemli olay olmuş ki,guadalcanal savaşına mesela çok az değiniyo, ve bu konuya girersem kitap çok uzar, diyo, 2400 sayfalık bir kitapta...

gerisini varın siz hesap edin.