islam da koleligin kaldirilmadigi gercegi

gerçekten ziyade islam'da kusur bulmak isteyenlerin dayanmak istediği bir nokta olmuştur.

neden içki veya zina konusunda yasaklayan ayetler inmiştir de köleliğin birden kaldırılmasında farklı davranılmıştır? bu sorunun cevabı cahiliyye mekke toplumunda gizli. düz mantık yoluyla, günümüz toplumunu ve o dönem islam toplumunu karşılaştırarak kölelik kaldırılmamıştır bu sebeple islam uydurmadır* demek çok zor olmasa gerek.

değer yargıları farklı olabilir toplumların, özellikle 20. yüzyıla ulaşmış ve bilimsel olarak büyük ilerleme kaydeden insanoğlunun insan hakları konusunda teorikte de epey ilerleme kaydetmiştir. pratikte yeterince uygulandığını göremesek de günümüz modernist kölelerinin var olduğu yadsınamaz bir gerçektir. "özgürlük" denen kavramın kapsamı daraltılıp modernist köleler üzerine giydirilmesiyle oluşturulan "özgür insan" modeli köleliğin günümüzdeki karşılığıdır.bu konuya uzun uzun değiniriz sonra.

ateist geçmişime dayanarak söyleyebilirim ki inkar etmek için bulunmaz bir fırsattır islam'da köle konusu. o zamanlar bana sorun olarak gözüken bu konuyu mekke toplumuna indirgeyerek araştırdığım zaman yaptığım yanlışın, daha doğrusu yanlış temel üzerine inşa ettiğim düşüncelerin doğru olması bile bana hiçbir şey kazandırmamıştır.

peki mekke'de kölelik nedir, köle ne gibi haklara sahiptir? asıl önemsenmesi gereken konu budur. ha diyebilirsiniz ki o zaman toplumdaki sorunlar neden bizi ilgilendirsin veya bu konu islam'ın evrenselliğine ters değil mi? diye bir soru gelebilir aklınıza. toplumlar farklı olabilir ama mesaj yine aynı ilahi mesajdır. konu dağılmasın, dediğim gibi önemli olan mekke toplumundaki kölelik anlayışını özümsemektir. onlarca örnek verebilirim veya sayfalarca şeyler yazılabilir böyle bir sorun hakkında. ancak "reddetmek için sebep-kusur aramak" saplantısından vazgeçmediğimiz sürece tarafsız olarak bakmayacak ve asıl cevaba ulaşamayacağız. gerçeklere ulaşmak dileğiyle..