bugün

insanlar neden allah a inanır

insanların ihtiyaçları vardır ve bunları bazıları eksik kalır, bu eksik kısmı herhangi bir inançla doldurabilirsin, neye inandığının aslında bir önemi yoktur çünkü amaç o boşluğu doldurup kendini tatmin etmendir. bu tatmin ise seni huzura erdirir ve kendi içinde bir haz oluşturur. bunun dinde karşılığı ise ibadettir.

kimisi de var o boşluğu uhrevi safsatalarla doldurmaz ve gerçeği olduğu gibi kabul etme yoluna gider. sonuç itibariyle insan bir oluşumun ürünü ve halen daha oluşmaya devam eden bir varlık, bu oluşumun ortasında veya başlangıcındayız fark etmez bu ama yetkin olmadığımız veya şu an için açıklayamadığımız bir çok soru var. bu soruları sahte tesellilerle kapatmak bize hoş gelebilir ama bir problemi görmemezlikten gelmek o problemin olmadığı anlamına gelmez.

işte dindarlar hadi neyse ama din dışı düşünceler bu problemi farkında olup sorulara cevap bulmak zorundadır. kendini bir köşede tatmin edip sahte hazlarla mutlu olmak elbet caziptir ancak gerçekçilik böyle bir davranışı boş görür.

ayrıca açıklanamayan her soru tanrıya bir başka delil olarak algılanacaktır.

mantık basit, tanrıyı açıklayamayız o halde açıklayamadığımız her şeyi tanrıya monte edip bir şeyleri açıkladığımızı sanarız. işte bu algıyı kırmak için din dışı alanlar o bilinmezliği tam açığa çıkartamasa bile din dışı felsefeyle burayı kesin hüküm vermeden ve sorgulamayı erteletmeden doldurmalı, sahte hazlarla kişileri uyutmak yerine bunun insanı sorunu olduğu bilincini onlara aşılamalı ve her daim sorgulamaya insanları itmelidir.