bugün

golan tepeleri

Sadece bölgeye hakim olması bakımından değil, su kaynakları bakımından da son derece zengin bir yer olduğu için bi türlü paylaşılamamaktadır. O küçücük alan Suriye israil Filistin ürdün denen kurak bölgenin neredeyse beş katı sulak alan ve bitki örtüsü içermektedir. Bu nedenle de son derece değerli bir yerdir. Hatta israil'in eline geçmesinden sonra Şam'ın su kaynakları çok azalmış, Suriye o konuda çok sıkıntı çekmiştir.

Kışın da kayak yapılabilecek kadar soğuk ve kar yağışlı olur. Oradaki dürziler ve osmanlıdan getirilen çerkeslerin torunları israil'e ilhak olmasından sonra israil vatandaşı olup kimileri şu anda israil ordusunda askerlik bile yapmaktadırlar. Kimilerine göre israil'in ilhak etmesinden de çok memnundurlar.

Oraya çıktığınızda Suriye tarafının ne kadar çorak, israil'in kontrol ettiği bölgeninse ne kadar yeşil olduğunu görünce niye bu kadar ihtilaflı olduıunu çok daha iyi anlıyorsunuz. israilliler orayı bildiğiniz Kuşadası, Mersin gibi sayfiye yeri olarak kullanmaktadır.

Dahası Suriye orayı sadece saldırı amaçlı değerlendirirken israil suyun getirdiği tüm nimetlerden yararlanmakta, gayet güzel sulu tarım yaparak halkını beslemekte. işte arapların nasıl da beceriksiz ve tembel olduğuna bir kanıt daha.

Ayrıca burada faaliyet gösteren bir enerji şirketinin ortakları çok dikkat çekici: Ortakları arasında Murdoch dahil ABD'Nin önde gelen sanayi, medya ve finans kuruluşları var; yani israil bildiğiniz Amerika'yı da avucunda tutuyor.