bireysel emeklilik sistemi

sisteme girenlerin fon yönetimini bilmesi gereken sistemdir. yoksa 56 yaşına gelince noldu lan niye böyle para alıyorum dersin. ayrıca fon performansı aracı kurumdan (banka) kuruma değişmektedir. benim iki yerde bireysel emekliliğim var. biri garanti diğeri avivasa. fon performans karşılaştırması yapınca garanti hiç iyi değil. halkın parasını oldukça salak saçma fonlara yönlendirip düşük kazanca neden oluyorlar. kendileri burdan nemalanıyorlar. birde bu şerefsizlerin bana sormadan sözleşmeye aykırı hareket ettiklerini internet sitelerindeki bilgilerimi kontrol ederek öğrendim. adamlar tutumuş toplu para sözleşmemi maaş sözleşmesi olarak değiştirmiş. sebebinide sordum komedi gibi cevap verdiler. benim maaş kartımın olması imiş. ne alakaysa ben senle toplu para olarak sözleşme yaptım sonuçta. telefondaki kıza maaş hesabını değilştirmelerini söylememe rağmen hak kaybına uğramayıcağıma istersem yinede toplu para alacağımı iddia ederek değişklik yapmamakta inat etti. ayrıca ben garantideki hesabımı da 2 yıl ertleme yaptığım için devlet katkımı 2 yol sonrasında görüyorum ki bu çok ilginç!!!! yani garantiye sakın ama sakın güvenmeyin. sözleşmeye aykırı hareket edip bilgilerinizle oynuyor. bu konuya çok dikkat edin.

avivasa ya geline bunlar daha şefaf. fon performanslarını kazancınız aldığınız tarihten itibaren net görüyorsunuz. fon performansı nasıl oluyor ben burda inceleme fırsatı buldum. adamlar 2003-2016 fon performansları inceletiyor. bu çok güzel diğer şerefsiz kurum gibi bilgilerimle bana sormadan oynamamış. garantiden hesabımı buraya aktarıp birleştirecem. garanti ile işim olmaz artık.

bu sisteme dahil olanların bilmesi gerekenler;

-ilk girişte giriş aidatı alınıyor yaklaşık 140-150 tl kadar bir şey.

- sistemden çıkmak isterseniz. çıkış aidatı kesintisi yapılıyor. bunun ne kadar olduğu yıla göre değişiyor sanırım. ama 4 yıllık kalıp çıkmak isteyince 150 tl üstünde para kesiliyor. önemli ayrıntı 5 yıl sistemde kalınca bu para kesilmiyor!

- sistemden çıkmak isteyince diğer bir kesinti ise stopaj kesintisi. yani bu şu demek banka sana diyorki sen benim fonumdan para kazandın çıktığın için ben sende belli bir yüzde olarak o fonlardan kazandığın parayı geri alıyorum demek.

edit: stopajı banka değil devlet kesiyormuş. bu konuyu düzeltme yapayım.

-fonlarınızın yönetimini bankaya sakın bırakmayın. giderler kendi çıkarları için uyduruk fona yatırırlar. düşük fon kazancınız olur. yani sisteme dahil olunca fonlarınızı değiştirin yoksa adam akıllı karınız olmaz.

fonların altın, kamu dış borçlanma, likit kamuya endeksli fonları seçilmesi ideali.

altını anlatmama gerek yok hiç bir zaman değer kaybetmez. en güvenilir limandır. buna endeksli fon yapmak akıllıca olur diye düşünüyorum. burda bazıları emeklilik yerine altına para yatır demiş. aslında emeklilikten çıkmadan fonunu altına endeksleyebilirsin yani.

kamu dış borçlanma fonu ülkemizin durumundan dolayı. sürekli dış borç! ayrıca fon performansına baktım ortalama olarak iyi. 1 yıl haricince hep kazandırmış.

likit kamu fonu ise 0 riskli fondur. %8-%10 arası yıllık getirisi vardır. risk almam derseniz en ideal gibi.

ne kadar doğrudur ama ben fonlarımı %40 altın - %40 dış borçlanma - %20 kamu likit yaptım.

unutmadan belirteyim de yatırım tavsiyesi değildir...