bugün

sistem

sistem, birbiriyle etkileşen veya ilişkili olan, bir bütün oluşturan cisim veya varlıkların bileşkesidir. bu varlıklar soyut veya somut olabilirler.

sistemin özellikler:

sistem birbiriyle madde, enerji veya bilgi alışversinde bulunan elemanlar veya parçaları anlamına gelir. öğeler, ilişkiler ve faaliyet (eylem) ve amaç sistemlerin ortak noktalardır. bu noktalardan hareketle, sistem öğelerden oluşmuştur. bu öğeler arasında çeşitli boyutlarda ilişkiler vardır. öğeler arasındaki ilişkiler ise belli bir amaca hizmet etmeye (faaliyete - eyleme) yönelmiştir. bu durumda bu elemanlarını ve onların eylemlerini kapsayan matematiksel veya mantıksal bir model oluşturulabilir. sistemde düzenli ve uyumlu bir işleyiş söz konusudur. epistemolojik (bilgi fesefesi) açısından bakıldığında bu durum evrendeki düzenli işleyişin doğal bir sonucudur. düzenli ve uyumlu işleyişteki bir aksaklık veya uyumsuzluk bir soruna yol açar. bu sorunun büyümesi ise krize dönüşür. örneğin siyasal anlamdaki sistem krizleri veya ekonomik krizler gibi…

bütün bunlardan hareketle sistemi oluşturan ana özellikler şu şekilde özetlenebilir: parçalar mutlaka birbiriyle ilişkilidir. parçalar mutlaka birbiriyle uyumludur. çalışırken bir bütün oluştururlar.