bugün

pinaki

iskambil kağıtlarıyla oynanan pek bilinmeyen bir oyun, okeyi andırır diyebiliriz. 2 kişi oynarsa 13er 4 kişi oynarsa (karşılıklı oturanlar ortaktır) 9ar kağıt dağıtılır yere 1 kağıt açılır. kağıdı kesen başlar. aynı türdeki kağıtlar en az 3 tane yan yana gelecek şekilde açılır. mesela karo 3-4-5 açılabilir. tabi bu en az rakam. 2li kağıtları okeydeki jokerin görevini görür . mesela elinizde karo 3-5 ve sinek 2 var. o 2yi karo 4 yerine koyabilirsiniz.

2 li sıralamaya konamayacağı için 1li kız ve papazla birlikte üçlü oluşturur. elinde kağıt kalmayan oyuncu eli bitirir. aynı anda yere 2 kağıt atılamaz. yerden kasıt hani en başta yere 1 kağıt açılmıştı ya (rastgele) onun yanına, çünkü elinize gelen her kağıdın illa 3lü oluşturması gerekmez mesela bütün kağıtlarınız sinek karo ve kupa ama elinizde maça 8 de var. o maçayı yere atarsınız çünkü 3lü oluşturma şansınız yoktur( tabi yanına 2 tane 2 koyup açmak gibi bir şey denemezseniz dfksjh)

el bittikten sonra bitiremeyen taraf önce elindeki kağıtları sayar. 1 ve 2li kağıtları 2 puan, diğer kağıtlar 1er puandır. eldekiler sayıldıktan sonra açılanlar sayılır ve aradaki fark kazanç olur. eğer elinizde açtığınızdan fazla puan varya eksiye gidersiniz.

eli bitiren taraf ise 10 puan kazanır ve açtıklarını sayıp 10un üstüne ekler. ortaklı oyunda (4lü) bir oyuncu bitirdiği zaman ortağının elinde kalan kağıtlar sayılmaz. hiç kimse kağıt açmadan bütün kağıtlarınızı açabilirseniz sadece açan taraf 50 puan kazanır eli kaybedenlerin ellerindeki puan bile sayılmaz.

bir oyuncu bir kağıt türünün bütün kağıtlarını açarsa (13 kağıdın hepsi) direk 150 puan kazanır. tabiki eksik yerler 2lilerle doldurulabilir. böyle bitirilmesine "remi" denir. oyun 101 veya 151 bitmeli oynanır.