bugün

kürşad

kür şad destanı.

Kürşad ismi kür ve şad kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Kür ‘ok’ anlamına gelir, şad ise bir bölgeyi yönetmek için gönderilen kimse anlamına gelir. Kürşad’a bu ismin verilmesinin sebebi ülkenin veliaht prenslerinden biri olmasıdır.

MS. 600lü yıllarda Göktürkler Çin baskısı altında zorlukla yaşıyorlardı. O dönem hükümdar, Çuluk Kağan’dı. Çuluk Kağan özünde iyi mert bir insandı. Halkı onu severdi.

Çuluk Kağanın babasından kalma gelenek ile Türk hükümdarı ile Çin prenseslerinin evlenmesinin en büyük sıkıntısı bu dönemde görülmüştür. Çeşitli entrikalara ve casus olaylarına sahne olan bu yıllarda, Çuluk Kağanın ölümü her şeyi derinden etkilemiştir. Yerine geçen Kara Kağan, eski Türk geleneklerine göre içing Hatun ( Çuluk Kağanın Çinli Eşi) ile evlenmek durumundaydı. Bazı kaynaklar içing Hatunun Çuluk Kağanı öldürdüğünü iddia etmektedir. Kara Kağanın içing ile evlenmesi, Çin komplolarının devam etmesine sebep olmuştur. Kara Kağanın dirayetsiz ve kötü politikaları ülkede büyük sorunlara yol açmıştır. O dönemde yaşanan kuraklık ve soğuk halkı olumsuz etkilerken, üstüne artan Çin baskısı her şeyi daha zora sokuyordu. Türklerin aciz durumundan faydalanan Çinliler büyük bir ordu ile Türklerle savaşmıştır. Çinlilerin zaferi, devamında Türkleri esaret altında yaşayacağı bir döneme itmiştir. Savaştan sonra, yaklaşık 100bin Türk, 9 yıl boyunca Si Gan Fu şehrinde tutsak kalmıştı.

Kürşad bu savaşta prens olduğunu gizlemişti. Birbirinden usta tam 40 yiğidi yanında toplayan Kürşad ihtilal yapmaya karar vermişti. Burada 40 yiğitle beraber o bilindik yemini ettiler: ‘Gök girsin kızıl çıksın, gök tanrı sen tanıksın’.

Planları Çin hükümdarını rehin alıp Türkleri esir hayatlarından kurtarmaktı. Hükümdar her gün belirli saatlerde yürüyüşe çıkardı. Onu o esnada yakalamak istiyorlardı. Ancak o gün, büyük bir fırtına çıktığı için hükümdar dışarı çıkmamıştı. Hükümdarı ele geçiremeyeceklerinin farkındaydılar ve eğer geri dönerlerse ihtilal haberinin duyulacağından endişe ediyorlardı. Bu ihtilal haberi sadece 40 kişinin ölümüne değil belki bütün bir ırkın yok oluşuna sebep olabilirdi. Artık geri dönüş yoktu. Irkları için, Türklük için savaşmalıydılar. O gece 40 Türk 1000’e yakın Çinliyi öldürdü ve o 40 yiğit insan da can verdi. ihtilal o gün başarıya ulaşmadı.

Bu saldırıyı haber alan Çinliler çok korkmuştu. 40 kişi böyle bir şey yapabiliyorsa 100bin kişi neler yapamazdı ki. Tüm Türkler serbest bırakıldı ve tekrar Ötükene yerleşip II. Göktürk Devletini kurdular.

Kürşadın millet aşkı, Türklük aşkı ve özgürlük aşkı kendi canını kaybetmesine yol açarken Türk ırkının payidar kalmasını sağladı. O Türk tarihinin en yiğit savaşçılarından biridir.

http://www.toplumsalanali...destan.html#ixzz3lKS8AR2X