bugün

7 haziran 2015 milletvekili genel seçimleri

Klişe tabirle seçmen her partiye ayrı mesajlar vermiştir.

Genel mesajlar
-Kavga etmeyin uzlaşın
-Başkanlığa hayır
-Bu baraj saçmadır
-Sol 1980'den sonra ilk defa %40'lara yaklaştı. Bu da tutucu-sağ siyasetin gözden düşmeye başladığının kanıtı.

1)AKP
13 yıllık kesintisiz bir iktidar döneminde AKP bazı başarılara imza atsa da son dönemde iklimi tersine döndüren pek çok şey yaptı. Ekonomide zorlanmalar, Gezi sürecini anlamama ve anlamamada ısrar etme, pek çok kişinin mağdur olması, 17-25 aralığa darbe deyip geçme-aklama-paklama, demokrasideki daralmalar, adaletin adalet arar hale gelmesi, gerilim üretme siyaseti zaten insanlarda kırılma yaratmıştı. Üstüne ne olduğu belirsiz bir başkanlık zorlaması, çifte mitinglerin verdiği mesaj bombardımanı ve bu mesajların savrukluğu, bu sonucu getirdi. Seçim sonuçlarını analiz edersek

-AKP 81 ilin 81'inde de oy kaybetti ama kale konumundaki illerde ciddi bir zorlanma yaşamadı.
-AKP çözüm sürecinde çifte kaybeden oldu. Hem HDP palazlandı hem de süreçten endişe eden seçmen MHP'ye yöneldi.
-AKP tavırlarında yumuşamak ve daha makul olmak zorunda. CHP-MHP-HDP- paralel yapı- DHKPC-PKK altılı ittifakı cümlesi her yönüyle yanlış.
-Cumhurbaşkanı ben farklı cumhurbaşkanı olacağım tavrını gözden geçirmek durumunda.

2)CHP
CHP hem önseçimle hem de ekonomiye dayalı seçim bildirgesi ile doğru hamleler yaptı. Bunun oya dönüşmemesinde iki etken ver.Yılların önyargısı ve HDP'nin durumu. Özellikle Diyarbakır patlaması seçmende tutum değişikliğine yol açtı. Emanet oylar son 2 günde arttı. CHP'den HDP'ye 2-3 puan kadar emanet oy geçisi oldu.Şu an için bu oylar geri gelecek ama CHP nasıl olsa geri gelirler diye rahat olmamalı bu oyları geri almalı.
CHP bu seçimde sosyal demokrat düzleme oturduğunu, iktidar olmaya gerçekten talip olduğunu, parti içi demokrasiye önem verdiğini yedi düvele anlattı. Yolundan şaşmaz ve biraz daha çoğulculuğa hem meydanlarda hem de seçmen listelerinde yer vermeli.
Bu seçimde oy düşüşünü Kılıçdaroğlu'na karşı ciddi bir istifa et baskısı yoksa bunun sebebi bu oyların başta kim olursa olsun kayacağı ve CHP'nin hükümette olma ihtimali. Kılıçdaroğlu çok rahat değil.

3)MHP
Seçimin görünürde kazananlarından biri olmakla beraber aslında AKP'nin bu kadar hata yaptığı dönemde %16,5 oy oranını çok da iyi bulmuyorum. AKP'ye oy vermem sağdan da vazgeçmem diyenlerin adresi oldu sadece. Yalnız MHP'ye oy geçişi sadece çözüm süreci karşıtlığı değil demin bahsettiğim AKP'den bıkan seçmenin de yönlenmesi mevcut. Olası bir erken seçimde bu oyların istikrar sebebiyle AKP'ye akacağı düşünülmesin. Öte yandanda Bahçeli ile MHP doğal oy sınırlarına ulaştı.

4)HDP
Kim ne derse desin seçimin en başarılı partisi. Kendileri bile böyle bir oy oranı beklemiyordu.
Emanet oylar vardı ama artık kendi özgüçleriyle de barajı aşabileceklerini gösterdiler. Vekil listeleri gerçekten çok renkliydi. Selahattin Demirtaş gerçekten sempatik. Yalnız dikkat etmeleri gereken bazı noktalar var. Geçmişten gelene olumsuz miraslarına rağmen bu oylar verildi. Eğer şiddet diline dönerlerse ve bir şiddet eyleminde destekler veya sessiz durularsa çıkışları gibi inişleri de hızlı olabilir. Türkiyeleşme iddiasının içini doldurmak bu sefer iyi olur değil zorunluluk.