bugün

emir timur

16 büyük türk devletinden biri olan timur devletinin kurucusu. onun kazandığı savaşlar ve topraklar hakkında fazla söze gerek yok ne kadar kabul edilmese de cengiz han'dan bile fazla büyük bir toprak parçasına sahip olmuştur çünkü cengiz devleti cengiz han'ın ölümünden sonra en büyük haline gelmiştir. timur devleti ise orta asya , suriye,ırak,kırım,rusya hindistan,iran,doğu anadoluya timur yaşarken sahip olmuştur ayrıca timur cengiz gibi han soyundan gelmez timur'un babası sadece bir uç beyidir.
timur'un aslında fazla övülecek bir tarafı yok çünkü dünyadaki tek hakan olma sevdasıyla savaştığı devletlerin nerdeyse tamamı müslüman ve türk devletleridir. timur'un girdiği şehirlerde yaptığı yıkımlar orta asyaya çok zarar vermiştir. timur her girdiği şehirden bilim adamları ve zanaatkarları da toplayarak bu şehirlerin geleceğini yok etmiştir.
herkesin bildiği gibi altınordu devletini yıkarak rusların güçlenmesine neden oldu. timur'un ölümünden sonra kurduğu devlet kısa sürede yıkılıp dağıldı ve bu zamandan sonra orta asya da bir daha büyük bir türk devleti daha kurulamadı timur aslında doğu türk tarihini sonlandırmış kişidir , türk tarihi bundan sonra batıda osmanlıyla devam etmiştir ayrıca osmanlının da orta asyayla ilişkilerinin soğumasına neden olmuştur. yıkılan devletinden sonra orta asyada küçük bir çok hanlık kurulmuş ve bunlar birbirleriyle savaşarak iyice güçsüz hale gelmişlerdir sonunda rusya bunları tek tek yutarak orta asyayı işgal etti. timur enver paşa gibi hırsıyla kendinden sonra tufana neden olmuştur. timurun dünyaya faydalı bir kaç şeyi torunu uluğ bey ve kısa sürse de hindistandaki babür devletidir.