bugün

22 mart 2015 burger king rezaleti

Bu durumla karşılaşan kişi gerçekten de ne dese ne yapsa yeridir. Fakat şöyle bir gerçek de vardır ki orada çalışanların hiçbir suçu yoktur. O marullar oraya ambalajlı geliyor. Ambalajın üstünde yıkanmış paketlenmiş göbek salata yazıyor. Orada çalışanların o paketleri kimin hazırladığından haberi yok. O paketleri açıp kaplara ayıran kullanıma hazırlayan çalışanın onca yeşilliğin arasında kamufle olmuş o yeşil mahlukâtı görmemesi son derece normal. Ayrıca bu işi yapan arkadaş bu işi hızlıca yapmak zorunda. Aksi takdirde üstlerinden azar yemesi kaçınılmaz.

Şimdi gelelim neticeye.

Müşteri o yiyeceğe 11-12 lira para vermiş almış. içinden tırtıl çıkmış. Bu müşteri zaten böyle durumlarla karşılaşmamak için kaliteli gördüğü burger king e gelmiş. Burda bile bu durum oluyorsa başka yerlerde neler olmaz demiş ve gerekeni yapmış. Ne yapsa ne dese haklı.

Şimdi bir de diğer taraftan olaya bakın. Gelin gelin çekinmeyin.

Yukarıda da belirttiğim gibi o salataları kullanıma hazırlayan arkadaşın suçu yok. Oradaki en alttaki ekip üyesinden restoran müdürüne kadar kimsenin suçu yok. Sadece mutfak bölgesinde o big king siparişini hazırlayan kimse biraz onun suçu var. Neden biraz diyorum? Çünkü siz kasanın başına yığılıyorsunuz ya hani. işte o an dikkatli gözlemlediniz mi hiç o kasiyerleri, mutfak personellerini? Ne çekiyorlar ne zor anlar geçiriyorlar bilmem hiç fark ettiniz mi? O müdürler o elemanlara nasıl yükleniyor hiç gördünüz mü? Böyle bir vaziyette belki de iki büyükçe yaprağın arasındaydı o tırtıl. Eleman zaten bu derece baskı altında saniyeler içinde siparişi yollamak zorunda. Zaten bile bile yollayacak hali yok. Sizin o stres içinde tam performans beklediğiniz o elemanlar sizin bu sabırsızlığınıza tafranıza tribinize istediği kadar kızsın imkânı yok o tırtılı bilerek yollayamaz. Çünkü birincisi o işi yapan insan gerçekten ihtiyacı olmasa mümkün değil o işte çalışamaz. Diyelim çalışıyor. O elemanı sadece işten atmazlar; dava açarlar çok uğraştırırlar.

Daha konuyu detaylı detaylı sayfalarca yazıp sonuçlandırmak mümkün. Ancak bunun bir gereği yok. Eğer müşteri şikayette bulunduysa meseleyi uzattıysa zaten siparişi hazırlayan elemanı çoktan vardiyadan atmışlardır. En iyi ihtimalle sürgüne başka restoranta yollamışlardır. O anki vardiya müdürü de ihtar yemiştir, uzaklaştırma almıştır... Sonuç olarak suçun büyüğü o paketi yıkayıp paketleyen kişi de. Yani mantık öyle söylüyor. Ama suçun en büyüğü sistemde. Sistem berbat. Sistem sizden haftanın altı günü günün 8-10 saati tam performans ister, mükemmellik bekler. 30 lira para ya alırsın ya alamazsın senden 50-100 liralık hizmet talep eder. Yapmazsan pişman yapamazsan rezil eder. Eder de eder. ister de ister. Yaptığın iyi bir davranış görülmez, fedakârlıkların takdir edilmez. Ama en ufak bilinçli yada bilinçsiz hatanda yerin dibindesindir. Aslında yöneticiler eğlenceli olsa, biraz olsun halden anlasa, hak yemese böyle şeyler yaşanmaz. Ama onlara da kızmıyorum. Onlarda böyle görüp böyle geçirmiş. Sıkıntı amirin amirinde, onun da amirinde. Asıl sıkıntı kapitalist düzende. Yani o tırtılın big king den çıkmasının tek suçlusu kapitalizmdir.