bugün

apolitik

eleştirilen apolitik insan ikiye ayrılır:

1. gerçekten apolitik insandır. bunlar da ikiye ayrılır:
a. hiçbir gerekçesi olmadan, sırf düşünmek kendine zor geldiği için, piyasa takılmak, hatun/eleman götürmek varken* devlet mevlet işlerine kafa yormak zor gelen insandır. popüler kültürün köleleri, mtv çocukları, bence tikilik felsefesinin* çıkışını yapan insanlar.
b. sağlık, geçim sıkıntısı vb dertleri yüzünden, kendinden başka birşeyi düşünmeye vakti olmayan yurdum insanıdır. birçoğumuzun anası babası böyledir. evlat okutucam, kirayı çıkarmaya çalışıcam, hastalıklarla boğuşucam derken gözü başka birşeyi görmez. belki bu duruma gelmelerinin sebebi yine ironik bir şekilde apolitik olmalarıdır ama iş işten geçmiştir bu saatten sonra yapabilecekleri birşey yoktur.

2.dışı apolitik içi beni(seni) yakan insandır. aslında bu işlere kafa yorar hatta bir çok "politik" insandan daha fazla kafa yorar. ama mevcut olan düşünce gruplarından hiçbirine kendini dahil edemez. daha ılımlı, kardeşçe düşünceleri vardır, daha objektiftir. her grubun iyi-kötü yönlerini haklı haksız olduğu tarafları görür ve aslında hepsine de kısım kısım hak verir. çünkü bilir ki mutlak haklı diye birşey yoktur, lakin buna rağmen kendi ideolojisi dışındakileri ezme, hakir görme, aşağılama hatta yok etme eyleminde olan günümüz türkiyesi politik gruplarının hepsinden tiksinir. halbuki elbet bir tarafı kendine yakın görme ihtimali vardır ama ideolojiden değil de, ona inandığı iddia eden insanların yaptığı öküzlüklere kendini dahil edememesi sonucu, dışarı karşı bir apolitik zırh geliştirmiştir. karşıt olana saygısı vardır hatta karşıt fikirleri sever, ama karşıt olunduğu için ölünen bir ortamda, benimsemeyi düşündüğü her ideolojinin birşeylerin maşası haline geldiği şu zamanda " ne sağcıyım ne solcu ortada futbolcu" demeyi kendine layık görür. bir eyleme, yürüşüye katılası gelir haklı sebeperden dolayı, ama orada savunulan düşüncenin nelere alet olacağının ve ne gibi olayların gelişeceğinin, dolayısıyla istemediği, savunmadığı bir duruma alet olacağının bilincine varır. sırf entel olucam, solcu hatunlara yavşıcam diyip okuduğu bir kitapla solcu olan, solcuğuluğu illa inançsızlık olarak gören solcuları gördükçe; sırf arkam olsun kavgaya kalabalık gireyim düşüncesiyle milliyetçi olanları ve milliyetçiliği kafakoparancılık, turancılık, ağırabilik ve solcu avcılığı olarak görenleri gördükçe; inandığı allah'ın kelamını bir kere okumamış, peygamberinin "sorgulamayan bizden değildir" lafından haberi olmayan, hala kaderini yaradanın çizdiğine inanan, cennetten 3 dönüm arsa koparabilmek için namaz kılan safsata salatası insanları gördükçe ve daha nice öküzlüklere şahit oldukça, bu apolitik insanlar hiçbir zaman kendini bu insanların yanına koymayacaktır. onların inandığı görüşlere her ne kadar hak verselerde, o görüşleri tam olarak benimsemeyeceklerdir. elbette herkes bu şekilde değil, inandığı şeyin ne olduğunu gerçekten bilen ve onu gerçekten yaşayan insanlar da var, yani umarım vardır ama ben bir türlü rast gelemedim.

şimdi sorarım size eğer birisi gelip solcu/milliyetçi/dinci olduğunu söylerse kaçınız yukarıda bahsedilenlerden farklı birşey getirebilecek aklına? eğer böyle insanlar varsa kabul ediyorum ben apolitik değil; hem solcu, hem milliyetçi, hemde dinci hem de daha neler nelerim. maalesef ki bu kapasitede biri karşıma çıkana kadar gözünüzdeki zavallı, aşağılık, hiçbir boka kafasını yormayan insan olarak kalmayı tercih ediyorum. yanlış anlaşılmaktansa hiç anlaşılmamayı seçiyorum.