bugün

harf devrimi ikinci abdülhamit in fikridir

HARF ve DiL DEVRiMi 2.ABDÜLHAMiD'iN DÜŞÜNCESiDiR...

Şimdi birileri üzülecek ama ne yazık ki "OSMANLICA" diye bir lisan yoktur.

Bazılarının Osmanlıca diye öğreteceği şey bildiğin Arapça'dır.

Osmanlı yazım ve lisanındaki Arap ve Fars etkisi o derecede artmıştı ki devlet ve halk farklı dilleri konuşur hale gelmişti, O yüzden Halk edebiyatının tüm eserlerini bugün herkes rahatça anlıyorken, Divan edebiyatına ait pek çok eser, toplumun geniş kesimi tarafından anlaşılamıyor ve kabul görmüyor.
Çünkü bunlar bu halkın öz dili olan Türkçe değil, halk ile alakası olmayan uydurma Osmanlıca'dır.

işte, ikinci Abdülhamid Han'da bunun farkına varmış, Menderes'ten 50 sene önce "vatandaş Türkçe Konuş" kampanyası başlatmıştı.

ikinci Abdülhamid Han, Osmanlıca alfabesinin hem medeni bir devlete yakışmadığının bilincinde, hem de halkı cahil bıraktığının, halk tarafından öğrenilemediğinin farkındaydı.
Bu sebeple ikinci Abdülhamid Han Latin alfabesine geçme, uydurma Osmanlıca'dan kurtulup Öz Türkçe'ye yönelme çalışmaları yapmış, talimatlar ve teşviklerde bulunmuştur.

Abdülhamit Han, Saltanat makamından indirildikten sonra kaleme aldığı “Siyasi Hatıralarım” kitabında naklettiği bilgilerde Latin Harflerine geçilmesi yönündeki düşüncelerini şöyle açıklamıştır;
“Yazımızı öğrenmek pek kolay değildir. Bu işi halkımıza kolaylaştırmak için belki de Latin Alfabesini kabul etmek yerinde olur. “ (Siyasi Hatıralarım, Sayfa 192)
Ama fevkalade zor olan bu geçiş sürecini nihayete erdirememiştir.

ikinci Abdülhamid Han'ın başlattığı bu dil ve yazı devrimini ise Ondan sonra gelen Türk Başbuğu Mustafa Kemal Atatürk tamamlamıştır.

işte günümüzde kullandığımız Türkçe'nin ve Türkçe'ye geçişin başlangıcı budur.

Filhakika, Osmanlıca, bizzat Osmanlı tarafından istenmiyor, kaldırılmaya çalışılıyordu. Neo Osmanlıcıların Osmanlı ile bir alakaları olmadığını ve Osmanlı'yı tanımadıklarını bir kez daha hatırladık bu vesile ile...

https://www.facebook.com/...71&type=1&theater
güncel Önemli Başlıklar