çalışmanın olmadığı yerde zekaya gerek yoktur

Başarıya ulaşmanın temel kuralıdır çalışmak. Kişinin hedefi ne olursa olsun, kişi ne kadar yetenekli olursa olsun çalışma olmadan başarı sağlanamaz.

Çalışma yoksa zekaya da gerek yoktur. Nedeni ise basit, salt zeka ile hiçbir şey gerçekleştiremez başarıya ulaşmak isteyen insan. Bunu bir çalışma ile desteklemelidir ki merdivenleri çıkabilsin. Zekası varsa merdivenleri zaten görüyordur.

Zeki bir insana çalışkan diyebilir miyiz? Çok net bir tanım olmaz bu. Ancak çalışkan insana zeki diyebiliriz değil mi? Çünkü zeki insan çalışırsa kendini gösterebilir, çalışan insan fark yaratır. Hiç zeki olmayıp çok çalışarak dahi bir yerlere gelebilir ve kendimize "zeki" dedirtebiliriz.

Yani burdan yola çıkarak şunu diyebiliriz. "Zeki" tanımı belli bir çalışmanın sonucunda insanların, çalışmayı yapan insana yönelik, o kişiye yakıştırdığı bir sıfattır. Zeki doğulmaz. Zeki olunur.

Yani aslında tüm insanlar zekidir,dahidir hatta. Ancak siz bu kapasiteyi göstermezseniz bunu sizde dahil hiç kimse fark etmeyecektir. Ve siz başarısız olduğunuza ve dolayısıyla aptal olduğunuza inanacaksınızdır.

Kısacası çalışın.