bugün

palenque mezar taşı

1952 yılında Meksikalı arkeolog Alberto Ruz Meksika’da yukatan'ın Chiapas bölgesinde bulunan “Palenque Yazıtları Tapınağı” içinde bir yeraltı mezarı keşfetti.
Tapınağın girişindeki 620 yazıtı deşifre eden bilimadamlarına göre burası Kral Pakal’ın mezarı olmalıydı.
Sembollere göre Palenque’de doğmuş, 12 yaşında Maya imparatorluğu’nun başına geçmiş ve 80 yaşında ölene dek 65 sene boyunca görevinin başında olmuştu.

Mezarının en ilginç tarafı üzerindeki kapak taşıydı.
Lahit, 5 ton ağırlığında, 3.80 m. uzunluğunda, 2,20 m. genişliğinde ve 25 cm. kalınlığındaki bir taşla örtülmüştü ve bu taşın üzerinde de son derece enteresan bir oyma vardı.

palenque taşının ortasında, gövdesinin üst bölümü motosiklet yarışçısı gibi eğilmiş bir insan görülmekteydi ve tıpkı rokete benzeyen bir araç kullanıyordu

Araç ön bölümünde ince bir uzantı meydana getiriyor, biraz aşağıya inince kenarları çentikleniyor ve en altına doğru daha da genişleyerek, alevler püskürten bir roket biçimini alıyordu.

Büzülmüş adam, elleriyle ne olduğu anlaşılmayan birtakım kotrol kollarını yönetiyor, sol ayağıyla da pedalımsı bir şeye basıyordu.
Giyimi çok düzgündü ve kafasındaki başlıkla tıpkı bir antik çağ astronotuna benziyordu.

görsel
görsel
görsel
görsel

Bu mezar taşı üzerinde birçok araştırma yapılmıştır çoğu uzmanlar bu figürü Pakal’a benzetmiş ve onun mezarı olduğunu söylemişlerdir ancak araştırmalarda kesinlik yoktur ve incelemeler sonucu farklı yorumlar da ortaya atılmıştır. fakat varılan bu noktada mezarda bulunan cesedin mayalar'a ait olmadığı muhakkaktır.