bugün

aricilik

kamu sağlıgı ile bu kadar adice oynanan bir ülkede ölmeye mahkum olan bir meslektir.

ne yazık ki mevcut kanunlarımız mühendislik kavramını öyle bir ön plana sürmüştür ki; bilim adamlarının önü perdelenip, kimya'dan tek anladıkları "madde isimleri ve cam malzeme" olan kimya muhendislerini sırf alım-satım, ticaret niteliklerinden dolayı(!) üstün kılmıştır.

sen böyle yaparsan ne mi olur? benim fabrikalarım analizden anlamayan muhendisler tarafından okeylenen balları üretir. kilosunu sudan ucuz bir şekilde piyasaya pompalar. garibanlar da glikoz ve mısır kocanı suyundan uretilmiş balları yer. ey vatandaş! bu balları sen, ben, biz yedik. adama sorarlar arıcılıgın bitmeye yüz tuttugu ve her gecen yıl düşüşte oldugu bir ülkede, kilosu 3 ytl ye bal mı olur? yazıktır, gunahtır. eskiden bir cuval seker koyup arıları salıyorlardı üzerlerine, arı oradan yiyip yiyip bal uretiyordu peteklerde. şimdi iyice kepazelestiler arıları da devreden cıkardılar. binbir türlü kimyasal ve kıvam verici maddenin döndüğü bu sektörde insan sağlığı zaten yıllar önce gözden çıkarılmış. inanın bana arena vs. programlarda gösterilenler çok yüzeysel ve göz boyamadan ibaret.

devletimizin mevcut kanunları ne yazik ki eskiden var olan bir hakkı sirf ticari rantlar ugruna kimyagerlerin elinden almıştır. bal üretiminden sorumlu işletmelerde ne yazık ki kimyager istihdam edilememektedir. hali ile analizleri de gıda teknikeri, gida muhendisi ya da ziraat muhendisi yapacaktır. vay benim milletimin haline ! saydıgım bu 3 güzide meslek grubu elbette bu işlerle alakasız insanlar degillerdir. lakin sorun orada degildir! sen analiz gibi bilimsel bir mevzuyu bilimadamının elinden alır mühendis ve mühendiscik'e verirsen; benim insanım mısır kocanı da yer, %50 bal-%50 kimyasal karısımları da yer bal diye.

uyanık olmak lazım ey halkım ! rize'nin ayder yaylasının sadece bir bölümünden çıkan balın kilosunu biliyor musunuz? bir tahmin edin bakalım? 100 ytl mi? hayır! 250 ytl? hayır! 500! çık çık biraz daha çık. hadi canım dediginizi duyar gibiyim ama samimiyim işte biraz daha çıkın. 1000 ytl? az daha cık! oha artık valla bir kurus fazla olmaz. olur canım kardeşim olur. az bulunan bir bal oldugu ve besin degeri inanılmaz yuksek oldugu için kilosu 1350 ytl civari. ya şimdi melancım bu bal degil ilaç ondan yüksektir fiyatı diyeceksin, onun için ben size hakiki ve bol üretilen bir balın yaklaşık kg fiyatını vereyim. en az 15 ytl. 3 ytl nereeee, 15 ytl nere? varın bir hesap yapın canlar.

bir kere basit bir ticaret mantıgı ile davranırsak, o balların bize marketlerden ulaşması için en az 2 kere el degiştirmesi gerektiğini biliyoruz. bir market o balı 3 ytl ye satabiliyorsa, varın düşünün kaça almıştır. allahım bunu bile düşünmek saatlerce sövmeye yeter de artar !

başka sözüm yok,

saygılar...