bugün

google adwords

eğer yanlış yapılırsa bir firmanın batmasına bile neden olabilen reklam aracı. doğru yapılırsa da internet sektöründe büyümenin en iyi yollarından biri. geçtiğimiz günlerde katıldığım eğitimlerin birinde anlatıldı. roi üzerine optimizasyonların yapılması gerekiyormuş. return on ınvestment ise aslında finansta bildiğimiz yatırımın geri dönüş oranına karşılık geliyor. yani adwords reklamlarınıza 1000 tl para harcıyorsanız eğer minimum 1000 tl net gelir elde etmelisiniz ki firmanız en azından harcadığı para kadar kazanabilsin. bunu yapabilmek için ise bütçe optimizasyonu, anahtar kelime optimizasyonu, reklam optimizasyonu, hedefleme optimizasyonu gibi üst düzey matematiksel işlemler gerekiyor(muş). açıkçası bu işin bu kadar zor olduğunu bilmiyordum ve resmen bir mühendislik işi. elliye yakın metrik var ve her birinin farklı anlamı var. farklı senaryolarda farklı rakamlara bakılıyor. örneğin view through conversion diye bir metrik var ve reklamı görüp tıklamayan ama daha sonrasında başka bir kanal ile veya doğrudan trafik ile kullanıcının internet sitesine gelmesi durumunda dönüşüm kaydediliyor. bu metriği de optimizasyon yaparken skorlama yöntemiyle kullanabiliyorsunuz.

adwords şu anda google'ın en önemli gelir kaynağı tabii. özellikle search kampanyaları öğrendiğim kadarıyla performans bazlı kampanyaların bel kemiği. anahtar kelime bazlı optimizasyon yapılabiliyor ve reklamınızın hangi sırada hangi aramada gösterildiğine kadar rapor alabiliyor(muşuz). ayrıca otomatik kurallar ile de kampanyaların kendi kendine optimizasyon yapılması sağlanabiliyor, adamlar yapmış doğrusu demekten kendimi alamadım özelliklerini görünce.
eğitim alınması gereken bir süreç bu arada. booacademy diye bir eğitim firmasının seminerlerine şans eseri katıldım o günden beri de daha detaylı araştırıyorum. bu firma zaman zaman ücretsiz olarak da etkinlik düzenliyor. internet sitelerini takip ederek katılmanızı tavsiye ederim. bazen de google türkiye bünyesinde veya başka ajansların bünyesinde ücretsiz eğitimler, organizasyonlar, yarışmalar düzenleniyor aynı şekilde. üniversite öğrencilerine özellikle tavsiye olunur. şu da internet adresi: http://www.booacademy.com/
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar