avrupa da genç işsizlik oranı

Türkiye'de işsizlik oranı çeşitli makyajlarla hesaplanmaktadır. Mesela TÜiK eskiden 3 ay öncesine kadar iş başvurusunda bulunanları kapsama alırken artık son kararıyla makyaj amaçlı olarak bir ay öncesine kadar iş başvurusunda bulunanları dikkate almaya başlamıştır. Bu da tabi işsizlik oranının düşük çıkmasına sebep oluyor.

Avrupa'da da bir aya kadar olan işbaşvuruları dikkate alınır. Yalnız bizdeki sorun şurda: Avrupalı bilinçli bir şekilde her ay iş başvurusunu yeniliyor ve başvuru kanalları (kariyer siteleri, işçi ve iş bulma kurumları gibi kanallar bunlar, kalkıp da esnafların camekanlarındaki çırak aranıyor ilanlarına cevap verenleri kimse siklemiyor) çok yogun ve bilinçli kullanılıyor. Bizde ise kariyer.net'e ilan bırakan biri allah bilir yedi sekiz ay koyun gibi bekliyor. Ayrıca Türkiye'de bu kanalları kullanan çok az, ya küçük ilanlar ya da camekan ilanları etkkili oluyor.

Dahası sayılan ülkeler şu an küresel krizden en çok babayı tutmuş ülkeler. ispanya ve Yunanistan'ın nasıl iflasın eşiğinden döndüğünü herkes biliyor. Yalnız bu ülkeler en zor zamanlarında bu oranları gördüler ve muhtemelen atlatacaklar.

Ya Türkiye? Dünyada likidite bolluğunun adeta okyanusları aştığı ve gelişmekte olan ülkelerin bundan babalarının malıymış gibi nasiplendiği bir dönemde dahi gittikçe yükselen işsizlik oranı ne olacak? Bakın Haziran'da %9.1 geldi ki sezonluk yaz mevsimi işçiliği yüzünden bu oran hep mayıstan düşük çıkar. Temmuz'da da %9.8 bekleniyor. Gerçek işsizlik ise %20 civarında.

iyi değil yani görünüm.