bugün

küçük burjuva

küçük burjuva, toplumda iki ana sınıf olan burjuva ve işçi sınıfı arasında kalmış, bir mülk sahibi olması nedeniyle kapitaliste, ancak kendi işgücüyle varlığını sürdürdüğü için, işçiye benzetilen sınıftır. iki ana sınıftan burjuva sınıfı, feodalizmin yıkılmasıyla, işçi sınıfı ise kapitalizmin büyümesiyle ortaya çıkmıştır. küçük burjuva dediğimiz topluluk ise kapitalizmden önce de var olan bir sınıftır.

burjuvanın, "sınırsız özel mülkiyet", "devletin bölünmez bütünlüğüne hizmet", "tek din, tek millet, tek devlet" gibi bir çok çarpık söylemleri, küçük burjuvayı kapitalist sisteme isyan etmeden ayak uydurması için kullanılan en etkili oyunlardır.

günümüzde özellikle sol hareketin yanlış empoze edildiği bir sınıftır küçük burjuva. solun evrensel yorumunun dışına çıkan bir küçük burjuva solculuğu, devrimci kahramanları çarpıtmakta, reklam aracı olarak kullanmakta ve sınıfsal temelinden koparmaktadır. daha doğrusu küçük burjuvacılık olarak yerleşen bu düşünce, Maksim Gorki'nin de dediği gibi kapitalizmin yarattığı şizofrenik bir toplumsal sorundur. örneğin, işçilerin grev hakkını ve sendikal mücadelelerini destekleyen bir küçük burjuva solcusu, kendi fikrine göre, bu mücadele sınırı aştı mı, desteğini belirgin bir öfkeye dönüştürüp, geri çekebiliyor. bu anlaşılamaz tavrı küçük burjuva kitlelerin zihnine yerleştirenler ise, eline geçen her fırsatta işçi sınıfının örgütlü mücadelesini ezmeye çalışan burjuva oluyor.

küçük burjuva kavramı herhangi bir kitleye hakaret, aşağılama unsuru değildir. ve küçük burjuvalık tek bir yaşam tarzına göre de şekillenemez. çünkü işçilerin büyük bir çoğunluğu bile yaşam kalitesi olarak öyle olmadıkları halde, zihniyet olarak küçük burjuvadırlar. hiç kimse küçük burjuva zihniyetinden uzak da doğmamıştır. önemli olan bu zihniyetten kurtulabilmek ve gerçek özgürlüğün kapitalist düzeni yıkmakta olduğunu görebilmektir.