bugün

islam aleminin göt kadar israili durduramaması

"günümüze kadar durduramamış olmaması" demek daha doğru olurdu sanırım...

keza 2006 lübnan savaşı ve 2014 gazze kıyımı göstermekte ki artık araplar ölmek pahasına da olsa direnç gösteriyorlar.

bir savaşta en önemli şey, o savaşın ne uğruna yapıldığı, milletin o savaşı sahiplenip sahiplenmemesidir... ve savaş uzadıkça kimin ağır basacağıdır.

uzun vadeli bir savaş her zaman israil'in aleyhindedir. o yüzden ki, örneğin israil türkiye veya iran ile doğrudan savaşamaz. en azından uzun vadeli savaşamaz. zaten ne iran ne türkiye için israil bir ölüm-kalım meselesi değildir (yakın gelecek için). en fazla hamas'a ve hizbullah'a para ve silah yardımı yapar, militanlarını eğitirler.

ırak-suriye gibi çökmüş, "failed" yapıları bir kenara bırakalım. ürdün de zaten önemli bir yapı değil. geriye kalıyor arapların lider ülkesi mısır. şimdi, bu her açıdan türkiye'nin en az 20-30 yıl gerisindeki mısır bile 67 felaketinden sonra 73'ye yom kippur savaşında beklenmedik başarı gösterip en azından yenilmemiş, barış görüşmeleri sonunda sinai yarımadasını geri alıp "gururunu tamir edebilmiştir". o yenilmez denilen israil ordusunun tankları, savaş uçakları yarı yarıya yok edilmişken, israil kesin bir yenilgiye doğru ilerlerken ve golda meir nükleer savaş başlıkları takılmasını onaylamışken, israil'e inen abd c-5'leri, tank, top, mühimmat dolu c-141'ler israil'in kesin yenilgisi engellemiştir (operation nickel grass). net bir israil zaferi asla sözkonusu olmamakla birlikte, arapların önceki savaşlarda kırılan gururları tamir edilmiş, barış görüşmeleri sonucunda da olsa sina yarımadası geri alınmıştır. 2006 lübnan savaşında hizbullah'ın 150'den fazla israil askerini öldürmesi, "zırhı delinemez" denilen merkhava'ların mukavvaya çevrilmesi ise tam bir ironidir.

işte bugün de hamas bile israil'de yaşamı bir ölçüde durdurabilmekte, israil'e uçuşları 2 gün dondurabilmektedir.

zaman israil'in aleyhine işliyor. en büyük güçleri olan propaganda güçleri ve yenilmezlik efsaneleri de yavaş yavaş bitiyor.