bugün

30 mart 2014 akp nin alacağı oy

yüzde 45 ve üzeridir. kafayı son yerel seçimlerle bozmuş olan, tahminden çok temennide bulunan arkadaşlar için şu analizimi tekrar yazmak isterim.
------------------

akp % 45 ve üstü
chp %30 ve altı
mhp %15 ve altı şeklinde olması gereken tahminlerdir.

bazı aklı evveller ak partinin 2009 seçimlerini baz almışlar. 2009 yılının şartlarını bi düşünsünler. o dönem ülkede ekonomik kriz baş gösteriyordu, açılım süreci yeni ortaya çıkmıştı ve ak partiye yakın medya hala güçlü değildi. mesela sabah akşam uğur dündarın kılıçdaroğluna yaptığı yalakalıkları dinliyorduk hatırlarsınız dimi. öyle bir dönemde bile adam yüzde 39 filan almış.

bu seçime yerel seçim olarak bakan andavalları da anlamıyorum. la bu seçim on tane genel seçimden daha genel bir seçim yaşıyoruz. yani ak partinin olmak ya da olmamak seçimi gibi bişey. bu seçimde ak parti kaybederse ülkenin kaosa sürükleneceğini istikrarın bozulacağını filan düşünecektir bu halk.

dahası, 2009 seçiminde ak partinin yüzde 39 alıp, 2011 yılında nasıl yüzde 50'ye çıktığını düşünmek zorundayız. o seçim yerel seçimdi filan diye geçiştirmeyin. mesela 2010 yılında referandumda hayır diyen antalya ve denizlide, 2011 yılında birinci oldu ak parti.

17 aralıktan 1 ay sonra seçim olsaydı belki ak parti büyük kan kaybedebilirdi, ama bu 17 aralık sürecinde ciamaatın karanlık yüzü ortaya döküldü, ciamaat bir korku örgütü, insanları dinleyen, her türlü komplonun merkezi gibi görülüyor, üstelik 17 aralıkın üzerinden aylar geçti ve ak parti o süreci bazı hataları olsa da iyi yönetti. bu seçimi memleket meselesine çevirdi.

bir kere son 5 seçimde ak partiye oy verecek kadar bağlı bir insanın, hayatında hiç oy vermediği chpye gidip mühür basacağına inanmak bile komik. eğer bu sıradan bir yerel seçim olsaydı belki inanabilirdik ama bu seçim artık bir genel seçimdir, üstüne basarak söylüyorum genel seçimdir. kimsenin adayları filan s..klediği yok, bunu her yerde görüyoruz. o yüzden bu seçimde ak parti hezimete uğrarsa, hemen erken seçime gitmesi gerekir, çünkü halk desteğini kaybetmiştir diye düşünüyorum ben.