bugün

kanın rengi neden kırmızı

Vücudumuzda dolaşan kanda birçok değişik madde ve hücre bulunur. Kanın her parçasının kendine has bir görevi vardır. Kanımızın sıvı kısmına "plazma" adı verilir ve kanın yarısından çoğunu oluşturur.

Rengi açık sandır ve sudan daha yoğundur; böylece birçok madde, içinde çözülebilir. Bu maddeler, kan hücrelerine ek olarak; protein, hastalıklarla savaşan antikorlar, pıhtılaşmayı önleyen fibrinojenler, karbon hidratlar, yağlar ve tuzlardır. Kırmızı hücreler (alyuvar da denir), kana rengini verir. Sayılarının çokluğu nedeniyle, kanın rengi kırmızıdır. Yaklaşık 35 trilyon küçük, yuvarlak ve yassı disk hep birlikte vücudumuzda dolaşır. Yeni kırmızı hücre büyüdükçe ve ilikte yetişkin şekle geldikçe özünü yitirir, giderek daha fazla hemoglobin oluşturur. Hemoglobin, kana kırmızı rengi veren maddedir. Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 4 ay yaşar ve çoğunlukla dalakta parçalanırlar. Eskiyen veya yok olan hücreler yeni hücrelerle yenilenir.
Kanda, plazma adı verilen bir sıvının içinde yüzen kırmızı ve beyaz kan hücreleri bulunur. Aynı zamanda vücudun ihtiyaç duyduğu binlerce değişik maddeyi de içinde bulundurur. Kan, tüm bu maddeleri vücutta dolaştırır ve atık maddeleri vücuttan atar.