single malt

bir viski turudur. genellikle arpadan yapilir. (sadece) 1 tesiste damitilir. uretiminde kullanilan cimlendirilmis arpa (malt) da tek tiptir. en unluleri iskoc olup uretimi kisaca soyledir:

1. sulama (water): arpa filizlendirilir, ogutulmus arpayla karistirilir. bir tur "tahil puresi" elde edilir ki bu olgunlasincaya kadar viskinin buyuk bir kismini damitmada rol oynar.

2. cimlendirme (malting): tahil puresi iki-uc gun suda bekletilerek cimlendirilir. bu asamada, tahildaki nisasta mayalanabilir sekere donusur. uygun oranda nisasta sekere donustugunde (yaklasik olarak bes gun surer) isitilarak cimlendirme islemi tamamlanir. malt, buhar ile kurutulur.

{burada, iskoc viskilerine ozgu bir asama 'turba dumani kürü'dür - viskiye karbonik asit, isli bir aroma ve esans katar.)

3. pureleme (mashing): malt ogutulur, sicak suyla bulusturularak icindeki seker (maltoz) ve enzim (diyastaz) ayirilir. diyastaz, nisastayi sekere ceviren enzimdir ve bu yolla cimlendirme asamasindan "donusmeden" kurtulan nisasta, sekere donusmeye devam eder. olusan, "arpa mayasi"dir.

4. mayalama (fermentation): arpa mayasina bira mayasi vurulur, bira mayasi sekerine kavusur. olusan karisimin alkol orani yuzde 5 ile 7 arasinda degisir.

5. damitma (distillation): eldeki karisim bakir imbiklerde isitilarak alkolu buharlastirilir. buhar, ozel kaplarda yogunlastirilir.

ilk islem sonunda alkol orani yuzde 20 ile 40 arasindadir.
alkol orani yuzde 60-70'i bulana kadar islem tekrarlanir.

6. olgunlastirma (maturation): (genellikle mese) ficilarda (en az uc yil) bekletilir. ficisiyla sevisen viski karakterini bulurken buharlasarak yuzde 40 alkol oranina ulasir.

7. siseleme (bottling): (buraya kadar adi gecen) damitma tesisinden olan urun siselenir.

single malt viski, boyle bir seydir.