bugün

rf

ks. radio frequency

elektroniğin en zor ve en karmaşık konularından rf; transmisyon hatları ve haberleşme sistemlerinde sıklıkla kullanılan bir çeşit yüksek frekanstır. konusu 3 khz- 3ghz olarak görülse de, sıklıkla mhz ler mertebesinden sonra kullanılmaktadır, malumunuz olduğu üzere frekans arttıkça dalga boyu kısalmaktadır, bunun içindir ki uzun mesafede iletişim ve haberleşmede bluetooth ve kızılötesi teknolojisi kullanılamamaktır. yüksek güçlü bir verici ile, alış anteni düzgün olan bir alıcı arasında yüzlerce kilometreye yayın yapılma yeteneğinde olup, gap filler doldurma konusunda nispeten daha başarılıdır.

verici exciter ın da tetiklenen sinyalin gücü amplifikatörlerle yükseltildikten sonra; uygun kablolarla sinyal halinde antene taşınır, antenin özelliğine göre yayın yapması istenilen bölgeye sinyal göndermek suretiyle, yayın basılır. günümüz fm yayınları, karasal tv yayınları, gsm teknolojisinin temelinde yatan da budur.

rf sinyallerine uzun süreli maruz kalınırsa, baş dönmesi halsizlik gibi sarhoşluk emareleri sıklıkla görülür, bir anten kulesinin etrafında şuursuzca dönen kuşlar varsa hep bu rf in güzelliğindendir, nasıl ki bir röntgen teknisyeni elektromanyetik alandan etkileniyorsa rf de çalışanlar kat be kat fazlasıyla bu alandan etkilenir, ek olarak rf cilerin sıklıkla kız çocukları olur efsanesine inanılır.*