israil hava kuvvetleri

ortalama* olarak 77 adet f-15, 343 kadar da f-16 savaş uçağı vuruş gücünü oluşturuyor. f-15'lerin 52 kadarı eski tip yani a,b,c,d modellerinden oluşuyor ve hava üstünlük uçağı olarak geçiyorlar. yine de vuruş menzilleri aim-120 teknolojisi ile sınırlı ve f-16 ile baş edemeyecek uçaklar. birebirde çok hantallar zaten bu yüzden f-16 üretildi. kalan 25 f-15 ise strike eagle olarak geçiyor ve son teknoloji. şöyle ki, uzun menzilli uçaklar olması ve alçak irtifada çok hızlı olabilmesinden mütevellit herhangi bir hedefe radarları uyarmadan girer, vurur, geri döner. en kritik görevleri alabilecek kapasitededir bu 25 uçak ve türkiye'de muadili bulunmaz. f-4 terminatör falan demeyin onları istediğiniz kadar modernize edin birincisi menzil yarı yarıya daha az bu tarz görevlerde f-15e kadar başarılı olamazlar. f-16 ların ise 107 kadar a ve b modellerinden oluşuyor yani en eski f-16'lar. günümüzde eğitim uçağı olarak kullanılıyorlar abd'de bu modeller artık uçmaz mesela ayrıca türkiye'de. 136 kadar f-16 ise c ve d modelleri ve türkiye'de bulunan f-16 ların 209 adedi ile benzerlik gösteriyor. 100 adet f-16'ları ise son teknoloji sufalar, işte bunlar asıl baş belası olanlar. türkiye'de benzer özellikte 30 f-16 var ve bu sayıyı 100'e tamamlama amacı var f-35'ler ile birlikte görev yapacak şekilde. kısaca ifade etmek gerekirse öyle aman aman çok güçlü hayatta mücadele edilemez bir kuvvet yok aslında bu israillilerde, 125 adet uçak son teknolojiye sahip ve çok az miktarda f-35 ile takviye edecekler gelecekte. ayrıca bizde şuanda bile 4 tane olan erken uyarı uçaklarından bunlarda bulunmamakta. yani var da saçma salak modeller öyle hava savaşının seyrini değiştirecek tipler değil. onların aew diye uçurduğuna ali ağaoğlu özel uçak diye biner mesela. gelecek 15 yıl için düşünecek olursak kesinlikle türkiye'ye karşı tek üstün oldukları hava gücünü de kaybedecekler. bizde 250 kadar tf-x alımı planlanıyor ve bu uçaklar gerçekten üretilecek, filolarımızda hizmet verecek. bunun yanında 116 f-35 sadece ilk pakette geliyor ve biliniyor ki türkiye sadece 116 uçakla kalmaz hiçbirinde kalmadı bu zamana kadar bu sayıyı artıracaklar. gelecek 15 yılda; tf-x, f-35 ve f-16 block 50+ lardan oluşacak hava kuvvetlerini eğer gerçekleştirebilirsek, onlara f-15'lerin verdiği hava üstünlüğünün günleri sayılı... bugün bile zannedildiği gibi bizim uçakları kayıpsız avlayacak durumları yok, türkleri araplar ile karıştırmamaları gerektiğini iyi biliyorlar. daha dün pilotları bizden eğitim alıyordu, korkacak bir tarafları yok bizim için. dahası, bölgenin en güçlüsü falan değiller suudi arabistan hava kuvvetleri bunlardan çok daha iyi. şöyle ki, israillilerin ellerinde olan 25 son teknoloji uçaktan araplarda 74 kadar var, 84 tanesi de üretim hattında. eurofighter ve panavia tornadoları saymıyorum bile.

edit: a ve b serisi yani "netz" olarak bilinen 107 kadar f-16 yakın gelecekte emekli ediliyormuş. ayrıca c ve d serilerine 2020 adında bir modernizasyon yapılacak. sürekli olarak takip ediyorum bir gelişme olursa buraya yazarım. ayrıca eksileyeceğine kanıtlarla gel bana. yok 6 gün savaşıymış bilmem ne. dingil daha savaşın ilk günü aptal arapların 250 uçağını kalkmadan yerde vurmuş bunlar. yok kendini kanıtlamışta yok kağıt uçak verseler bile uçururmuşta bilmem ne. aç oku 6 gün savaşında ne olmuş ne bitmiş. sanki 250 uçakla angajmana giripte 19 uçak kaybedip hepsini düşürdüler sanacak okuyan.

edit 2: bilip bilmeden affetmeden siken kuvvetlerdir vs. şeklinde ötenlere itibar etmeyiniz.

edit 3: değinmeyi unutmuşuz bunlarda jet tanker uçağı da yoktur ayrıca, bizde 7 adet var 4 motorlu kocaman aletler. bunlar 70 model c-130 dan 3-4 tanesini tanker uçağına çevirmiş kullanmaktadır. uzun menzilli operasyon kabiliyeti f-15 strike eagle uçaklarının menzili ile sınırlı. türkiye veya iran gibi ülkelere dişleri pek geçmez.