bugün
- bilgi için mi like için mi yazılır7
- botların ekşiden başlık araklaması4
- halkım yok sayılıyor işte kürt sorunu benim4
- evlenmeyi başaramamış kadın17
- abd iran anlaşması2
- deli1i7
- menzil terör örgütü metö4
- kızına eşine bikini giydiren aile reisi7
- ona bir şey söyle16
- murat kurum'un dalış yaparak körfezi denetlemesi2
- tunus5
- siyah carlsberg4
- 14 haziran 2026 avustralya türkiye maçı57
- buddy dude23
- bir bölüm daha izleyeyim yatarım3
- barış alper yılmaz6
- dinlerin geldiği günden beri kan dökmesi11
- deliliğin tedavisi10
- diamond bosphoruss birader4
- güzel kızların isimleri6
- türkiye avustralya maçı5
- dinlenme tesisinde kadına saldıran başıboş köpek3
- boşluğa dalmak2
- isveç2
- yem borusu çalmak2
- erkeklere gülmenin yakışmaması2
- diamond bosphoruss denen yazar17
- montellanın santrafor oynatmama sebebi3
- nihoş3
- bilecik te motosikletli uyuşturucu operasyonu2
- geçmişi çok fazla düşünmek2
- iranda ne değişti de barış oldu2
- evlenmek istemeyen insana seçilmemiş demek10
- milli maçı izlemeyen erkek22
- mantı abartılmış balon bir yemektir8
- hoşlanılan kızın 550'yi 2'ye bölünce 225 bulması2
- gavatlik testi2
- aktroller4
- gocu28
- karşı cinste hayran olunan özellik10
- zeki ve bilge insanların dövme yaptırmaması3
- iran milli takımı'na los angeles ta protesto3
- 14 haziran 2026 almanya curaçao maçı10
- arkadaşını çalmak2
- yapay zeka asistanlarının samimiyet seviyesi4
- 1 yıl içinde tanışıp evlenip boşanmak2
- 20 haziran 2026 türkiye paraguay maçı5
- pazar pazar sabahın köründe yenilmek2
- avustralya10
- türkiye a milli futbol takımı4
aklı evvellerin tetkik dahi etmeden ''iki kadın = bir erkek'' şeklinde formüle etme cür'etini gösterdiği osmanlı medeni hukuku. (kız çocuklarının miras hakkı da yokmuş bu arkadaşlara göre, allah allah...)
avrupalıların ''sizin anayasanız nerede?'' demesi üzerine fransız özentisi ali paşa, ''fransız medeni kanununu çevirelim'' teklifinde bulunur padişaha. ancak dönemin uleması buna müsaade etmez. padişah da başlarında ahmet cevdet paşa'nın olduğu bir komisyon kurar, bir medeni kanun hazırlatılması için. ahmet cevdet paşa bir alim. ayrıca felsefeci. islam felsefesinin son dönemde yetiştirdiği büyük insanlardan. hazırladığı kanunname de kendisi gibi mükemmel olmuştu.
hatta ve hatta, fransızlar bu kanuna o denli hayran kalmışlardı ki, ahmed cevdet paşa'ya bir fransa devlet nişanı takdim ettiler. israil dahi birçok küllî hükmü mecelle'den aparmıştır.
osmanlı hukukunun son dönem verimlerinden olan mecelle'de; poligami (çok eşle evlilik) kadının rızasına sevk edilmiş, 17 yaş altındaki kız çocuklarının evlenmesi yasaklanmış, rüşdünü ispat eden kızların ailelerinden izin almaksızın evlenmelerine olanak sağlanmış, cebren yaptırılan evlilikler geçersiz sayılmış, kadınların devlet memuru olabilmesine izin verilmiş ve genel olarak hanefî içtihadı esas alınmıştır.
kısacası veliyyül emr olan halifenin, bir nevi islamî hükümlerde kısıtlamaya gittiğini görüyoruz. dünyanın içerisinde yer aldığı faktörlere göre müfessirlerin reyleri değişmekte. halife buna yetkilidir. örneğin hz. ali hz. fatıma ile evliyken ebu cehil'in kızı ile evlenmek istemiş, hz. peygamber de ''ben helali haram, haramı da helal kılmıyorum ama ebu cehil'in kızı ile benim kızım aynı evde olamaz'' demiş, bu evliliğe mani olmuştu. halbuki, hukuken böyle bir engel yoktu. işte, veliyyül emr'in böyle bir kısıtlama yetkisine sahip olmasından hareketle, bu kanunname hazırlanmış ve tamamen dinî nasslara dayandırılmıştır.
demek ki günümüzde 'modern' olmak için, elin isviçre medeni hukukunu kopyalamaya lüzum yokmuş!
kopyalayanlara selam olsun...
avrupalıların ''sizin anayasanız nerede?'' demesi üzerine fransız özentisi ali paşa, ''fransız medeni kanununu çevirelim'' teklifinde bulunur padişaha. ancak dönemin uleması buna müsaade etmez. padişah da başlarında ahmet cevdet paşa'nın olduğu bir komisyon kurar, bir medeni kanun hazırlatılması için. ahmet cevdet paşa bir alim. ayrıca felsefeci. islam felsefesinin son dönemde yetiştirdiği büyük insanlardan. hazırladığı kanunname de kendisi gibi mükemmel olmuştu.
hatta ve hatta, fransızlar bu kanuna o denli hayran kalmışlardı ki, ahmed cevdet paşa'ya bir fransa devlet nişanı takdim ettiler. israil dahi birçok küllî hükmü mecelle'den aparmıştır.
osmanlı hukukunun son dönem verimlerinden olan mecelle'de; poligami (çok eşle evlilik) kadının rızasına sevk edilmiş, 17 yaş altındaki kız çocuklarının evlenmesi yasaklanmış, rüşdünü ispat eden kızların ailelerinden izin almaksızın evlenmelerine olanak sağlanmış, cebren yaptırılan evlilikler geçersiz sayılmış, kadınların devlet memuru olabilmesine izin verilmiş ve genel olarak hanefî içtihadı esas alınmıştır.
kısacası veliyyül emr olan halifenin, bir nevi islamî hükümlerde kısıtlamaya gittiğini görüyoruz. dünyanın içerisinde yer aldığı faktörlere göre müfessirlerin reyleri değişmekte. halife buna yetkilidir. örneğin hz. ali hz. fatıma ile evliyken ebu cehil'in kızı ile evlenmek istemiş, hz. peygamber de ''ben helali haram, haramı da helal kılmıyorum ama ebu cehil'in kızı ile benim kızım aynı evde olamaz'' demiş, bu evliliğe mani olmuştu. halbuki, hukuken böyle bir engel yoktu. işte, veliyyül emr'in böyle bir kısıtlama yetkisine sahip olmasından hareketle, bu kanunname hazırlanmış ve tamamen dinî nasslara dayandırılmıştır.
demek ki günümüzde 'modern' olmak için, elin isviçre medeni hukukunu kopyalamaya lüzum yokmuş!
kopyalayanlara selam olsun...
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar