bugün

ideoloji

dünya görüşünü belirleyen, siyasi ve iktisadi öğretiler bütünü. dünya hızla kapitalist üstyapının etkisine giriyor ve her sistem kendi ideolojisini yaşatıyor. günümüzde saldırı gücü artan neo liberalizm ideolojilere bir örnektir. fakat bu sistemin uydurduğu ideolojisizlik kavramı gerçek anlamda mümkün mü?

insan bulunduğu sistemin egemenliği kolayca kavrar. her sistem ise kendisini var etmek için bir ideolojiler bütünü, siyasi doktirinler ortaya koyar. günümüzde yaşamak isteyen kapitalist düzen ideolojisizleştirme- bunu tam tersi manada anlamak mümkün- ile bunu yapmak istiyor. ideolojiler öldü safsatıda buradan ortaya çıkmaktadır.

ideolojiler her zaman var olduğu gibi var olmaya devam edecektir. bu ancak insanların ideolojiye ihtiyaç duymayacağı bir ideolojiye kadar devam edicektir. fakat bu kapitalist bir toplumda mümkün değil. çünkü kapitalizm doğası gereği kendine karşı çıkacak ideolojileri yaratır. bu kendi yaşamını devam ettirmesi ve bir sonraki sisteme egemenliğini terk etmesi için zorunlu daha doğrusu kabul olunması gereken bir olgudur. bunu reddetmek mümkün yalnız böyle bir davranış doğru mudur tartışmak gerek.

ideolojisiz bir dünya mümkün gibi gözükse de yapılanlar bir ideolojik saldırıdır. buna karşı duranların yapması gereken şey; tüm gücünü bu oyunu bozmak ve karşı propagandayı yaratacak silahları ortaya koymaktır. ancak böyle bir dünya daha huzurlu olacaktır.