bugün

tmmob

dualarımız sanırım sonunda kabul oluyor ve yetkileri alınıyor. mühendisleri koruma adına en ufak bir icraatı olmayıp, tek yaptıkları para toplamak olan bir kuruluştu. şimdi bazıları olaya yine ideolojik yaklaşık akp diktatörlüğü demeden önce güzelce dinlemeli.

bu odalar esas parayı smm li dediğimiz gruplardan kazanır. bunlar serbest piyasada çalışırlar ama inanılmaz haraçlar alınır. olayı şu şekilde özetleyebiliriz.

mühendis ve mimarlar her sene başında para karşılığı smm ve büro tescil belgesi alırlar. bunu alırken de her projemizi odaya getireceğiz diye imza attırtırlar. eğer onaysız proje yakalanırsa yasal işlem başlatırlar. şimdi bazıları ne var götürsünler diyebilirsiniz ki zaten smm'liler de götürmeyelim demiyorlar ama bir ücret dayatması yapıyordu TMMOB. nasıl mı?

100 metre karelik bir projenin fiyatını mesela 300 lira gösteriyorlar. tabi piyasada hiçbir zaman 300 liraya yapamazsın. 300 lira dersen siktiri basarlar ve piyasada sürünürsün. hee 300 lira üzerinden ama yüzde alır TMMOB. bununla da kalmaz maliye de TMMOB nin belirlediği bu fiyattan vergi alır. 300 liralık projeyi 150 liraya ancak yaparsın ve bunun 100 lirası ozalit, odaya verilen onay parası ve vergiye gider. bunlar bilmiyorlar mı böyle olduğunu? biliyorlar tabi ki ama ceplerine giren paraya baktı her daim TMMOB. TMMOB bununla da kalmayıp 1 Mayıs'ta işçi haklarını savunduğu kadar mühendislik haklarını savunmamıştır. her bir şeye karşıdırlar. bilgi semineri diye verilenlerse ideolojik propaganda malzemesine dönüşür.

sonraki durum ise; mesela diyelim siz 5 sene mühendislik yapmadınız. abuk subuk yerlerde çalıştınız. sonra mühendislik yapmak istediniz. odaya gittiğinizde sizden mezun olduğunuzdan itibaren olan parayı vermeden, odanın hiçbir nimetlerinden yararlandırmazlar. yani her şeyleri para olan bu yarı özel yarı resmi kurumun kapatılması ya da yetkilerinin alınması %99 mühendis için iyi olacaktır. %1 cıyaklar neden mi? çünkü odadan nemalanıyorlardır.

edit: epey önce de şunu yazmıştım zaten. (#14742211)

edit2: bunu eksileyenler arasında mühendis varsa eğer, pm atsın da aydınlatalım kendisini. ama sanmıyorum tuzu kuru ideolojik beyinlilerdir eksileyenler.