bugün

mühendislerin boş beleş adamlar olduğu gerçeği

mühendisliğin kökeninden başlamak isterim neyzen. köke inelim ki dallardan daha gür baş gösterelim. mühendis, geometri bilmek anlamına gelir terim olarak. yani ölçmeyi bilen ve çözüm üreten.
daha sonra bazı ufak örneklerle dünyadaki başyapıtlara gönderme yapalım ki beyine giden oksijen taşıyan damarlar açıla görsün.

(bkz: mısır piramitleri)
(bkz: cern)
(bkz: uluslararası uzay istasyonu)
(bkz: petronas kuleleri)
(bkz: palmiye adaları)
(bkz: millau viyadüğü)
(bkz: kuş kafesi)
(bkz: burj-al-arab)

ne diyorduk...

medya denen sosyalleşmemizi sağlayan tv benzeri ürünlerin sinyalleri alması için yapılan uydular (elektronik, elektrik, makine, telekomünikasyon mühendislikleri),
liseliler gibi dakikada on mesaj atıp almamızı sağlayan güzide cep telefonları (bilgisayar, elektronik, makine müh.),
ulaşımımızı sağlayan köprüler, yollar, metrolar (inşaat, jeoloji, jeofizik, makine müh.),
kıtalar arası ticareti hızlandırmak veya maliyetini azaltmak için yapılan büyük kanallar (bkz: süveyş kanalı) (inşaat, endüstri, jeoloji, jeofizik, makine müh.),
çevremizin daha temiz olması adına yapılan birçok çalışma (yazar burada orman ve çevre mühendislerine atıfta bulunma çabasında aslen)
hastalandığımızda vs. doktorun reçeteye yazdığı ilaçların kimyasallarını analizi veya medikal ürünlerin üretilmesi, genetik vs. çalışmaları (kimya, biyomedikal genetik müh.)
iş analizi, üretim planlama ve kalite çalışmaları sonucu birim maliyeti azaltılmış ve dolayısıyla gelmiş, ergonomik özellikler kazanmış ürünler (endüstri müh.),
örneğin; konteyner liman terminallerinde yani uluslararası ticaretin kalbinin attığı noktalarda yapılan optimizasyon çalışmalarıyla (ki bu çalışmalar konteynerlerin gemilere taşınması, gemilerden depolama sahalarına taşınması esnasında geliştirilen yeni optimizasyon yöntemleriyle) boğazından geçen ithal ürünün daha hızlı sofrana ulaşmasını sağlayan çalışmalar vs. (endüstri müh.) -kendi alanıma torpil geçtim biraz, olur o kadar)

yukarıda gerçekten özetlediğim için bile mühendislik mesleğine saygısızlık ettiğimi düşünmekteyim. maruz görülsün lütfen. iş dolayısıyla fazla zaman ayıramıyorum. umarım. anlaşılmakta güçlük çekilmez ki olursa lütfen mesaj kutumda olabildiğince boş yer var.

mühendislik bir işi daha hızlı ve optimal çözen demektir. analitik düşünen, çözen demektir. bilgisayarların dahi en yüksek cpu oranında yıllarca çalışarak çözebildiği problemleri geliştirilen sezgisel yöntemlerle (heuristic) (bkz: metaheuristic) saniyeler içinde çözen algoritmalar geliştiren alan demektir.