bugün

ancuez

gerçek adı ançüez olup başlık açarken türkçe karakter kullanamama kurbanı olmuştur. Ayrıca bu yiyecek türünü ilk defa * bir italyan yazarın kitabında okumuştum. kitabın baş karakterlerinden birinin en sevdiği şey ançüezdi ve annesi çok güzel ançüez yapan bir çocuğa aşıktı. * Ayrıca bu yiyecek kapari adı verilen bir başka muamma ile birlikte sunulabiliyormuş ayrıntılı bilgi şöyle*
Ançüez, hamsiye benzeyen küçük deniz balığı anchoiden yapılıyor ve italya'da büyük fıçılar ya da teneke kaplar içinde tuzlanarak saklanıyor. Kullanılacağı zaman soğuk su altında yıkayıp, tuzundan arındırmanız gerekiyor. Kafasını ve kılçığını çıkarıp, kurulayıp eğer hemen kullanılmayacaksa zeytinyağının içinde bekletmekte güzel bir yöntem. Türkiye'de Tariş cam kavanozlarda ve sızma zeytinyağında marine edilmiş ançüze satıyor. Hatta kaparilisi de mevcut.

Kapari ise Bir Ot Masalında yazdığına göre; Türk mutfağındaki varlığı 14. yy.da başlayan kebere turşusu...ve şimdi nedense kapari diye biliniyor. Tamamiyle bir Akdeniz bitkisi olmasına rağmen ülkemizde pek kullanılmıyor ama Avrupa ve Amerika'da çok sevildiği için yetiştiği yörelerde toplanıp turşusu yapılıp, ihraç ediliyor.
güncel Önemli Başlıklar