bugün

1998 dünya kupası

şans faktörünün fransa milli takımıyla tanıştığı ve uzun bir süre ayrılmadıkları turnuvadır. grup maçlarını zayıf rakiplerle * * * oynadığı için lider tamamlamıştır.

ikinci tur:
rakip paraguay, maçın normal süresi 0-0 bitiyor. uzatma anları, maç büyük ihtimalle penaltılara gidecek. penaltılarda paraguay kalecisi jose luis chilavertin fabien barthez'e karşı bariz üstünlüğü var. ancak iki sene önce milli formayı bıraktığını açıklayan, ancak dünya kupasından sonra bırakması için yapılan baskılara dayanamayan laurent blanc 113. dakikada yaşanan karambolde topu paraguay ağlarına yollayıp takımı çeyrek finale taşır.

çeyrek final:
rakip italya. yine maçın normal süresi 0-0 bitiyor. uzatmalarda da gol çıkmayınca maç penaltılara kalıyor. 5. penaltılarda luigi di biaggio topu direğe nişanlayarak fransa'nın yarı finale çıkmasını sağlıyor. fransanın 5.penaltısını da ikinci turun kahramanı laurent blanc atıyor.

yarı final:
rakip hırvatistan. çeyrek finalde hırvatistan almanya'yı 3-0la geçerek ciddi sükse yapıyor. ilk yarı 0-0 bitiyor. ikinci yarının hemen başında kupanın gol kralı davor suker takımını 1-0 öne geçiriyor. bu golden bir dakika sonra defansından çıkıp gelen lilian thuram kariyerinin en güzel gollerinden birini atıp maçta eşitliği sağlıyor.
bu golün asistini yapan Youri DJORKAEFF golü şöyle anlatır: "ceza yayı üzerinde topla ilerlerken sağımdan mavi formayla birisinin koştuğunu gördüm. önü boştu. ben de topu ona attım. ancak attıktan sonra onun thuram olduğunu farkettim. bir an keşke pas vermeseydim dedim. fakat thuram beni şaşırtarak topu ağlara gönderdi"
69.dakikada lilian thuram yine defansından kopup gelir. sağ çaprazdan kariyerinin en güzel bir başka golünü atıp skoru 2-1e getiriyor. 76.dakika da önceki iki turun kahramanı laurent blanc kırmızı kart görüp turnuvaya veda ediyor.

final:
fransa'nın şansı maçtan önce devreye giriyor. brezilya'nın en büyük kozu ronaldo'nun maç kadrosunda olmadığı açıklanıyor. ronaldo maçın öncesindeki gece büyük bir rahatsızlık yaşayıp hiç uyumamış maç saatine kadar oldukça fazla su kaybı yaşayarak halsiz düşmüş kendisine serum verilerek iyileştirilmeye çalışılmış. ancak milli takım sponsoru nike'ın yaptığı baskı sonucu ronaldo hasta hasta sahaya çıkıp hayalet gibi oradan oraya dolanıp takımını 10 kişi bırakmış.
maç ise benim gözümde fransanın büyük turnuvalarda oynadığı en güzel maç olarak hafızalarda yerimi almıştır. *