bugün

atatürk ün yabancı devletlerden madalya alması

önsöz;
şahsımın abdullah gül, tarım bakanı mehdi eker ve tayyip erdoğan'ın yabancı devletlerden aldığı nişanlar ile ilgili tespitlerini takiben kadim dostum tarihci76'nın "şuna da değinsene müdür" teşviki ile değinmek zorunda kaldığım ve bazı kafalarda oluşan soru işaretlerini kaldırmaya yönelik yazıdır.
---------------------------------

atatürk şu yabancı devletlerden şu ödülleri almıştır;

1- Legion d’honneur Nişanı: atatürk'e 1914 yılında "yarbay" rütbesinde iken Akdeniz'de yapılan bir ortak harekattan sonra verilmiştir.

2- San Aleksandr Nişanı: atatürk'e 1915 yılında müttefikimiz avusturya-macaristan imparatorluğu tarafından verilmiştir.

3- Demir Haç nişanı: 1915 yılında müttefikimiz olan alman imparatoru ii. wilhelm tarafından gösterdiği üstün başarılardan dolayı çanakkale cephesi komutanı liman von sanders'in tavsiyesi üzerine verilmiştir.

4- Liyakat Madalyası: 1916 yılında müttefikimiz avusturya-macaristan imparatorluğu tarafından gösterdiği askeri başarılardan ötürü verilmiştir.

5- üçüncü Rütbeden Kruva ve Merit Nişanı: 1916 yılında müttefikimiz avusturya-macaristan imparatorluğu tarafından 1. dünya savaşında gösterdiği askeri başarılardan ötürü verilmiştir.

6- birinci Rütbeden Demir Haç nişanı: 1917 yılında müttefikimiz almanya tarafından 1. dünya savaşında gösterdiği askeri başarılardan ötürü verilmiştir.

7- ikinci rütbeden demir haç nişanı: 1917 yılında müttefikimiz almanya hükümeti tarafından 1. dünya savaşında gösterdiği askeri başarılardan ötürü verilmiştir.

8- ikinci Rütbeden Liyakat Madalyası: 1917 yılında müttefikimiz avusturya-macaristan imparatorluğu tarafından 1. dünya savaşında gösterdiği askeri başarılardan ötürü verilmiştir.

9- birinci Rütbeden Krone der Preussen nişanı: 1918 yılında müttefikimiz almanya tarafından 1. dünya savaşında gösterdiği askeri başarılardan ötürü verilmiştir.

10- Aliyülala Nişanı: 1923 yılında afgan kralı amanullah han tarafından türk ve müslümanların koruyucu ve kurtarıcısı olduğundan dolayı verilen nişandır.

görüldüğü üzre gazi'nin aldığı tüm yabancı nişan ve madalyaları askeri alanda gösterdiği başarılardan ötürü müttefiklerimiz tarafından verilmiş ve o'nun askeri dehası adeta tescillenmiştir.

atatürk türkiye cumhuriyeti kurulduktan sonra da çeşitli devletler tarafından ödüllendirilmek istemiş, çeşitli nişanlara layık görülmüş, lakin bunların hiç birini kabul etmemiş ve hatta 1934 yılında bir kanun çıkarttırarak türklerin yabancı devletlerden nişan, onur payesi, madalya almalarını yasaklamıştır.

(bkz: türkler yabancı devlet nişanları da taşıyamazlar)
güncel Önemli Başlıklar