bugün

muharrem kararnamesi

Ve bu kararname ile osmanlı devletinin tüm dünyaya iflas ettiğini ilan etmesi ile osmanlı devletinin, tamam ile avrupalı devletlerin, özellikle italya, almanya, yunanistan,ingiltere ve rusya'nın bir numaralı sömürgesi olma yolunda en büyük adım atılmış oldu malesef... Osmanlı devleti kendi halkından bile borç almış bir ülke halini almıştı. Padişahın otoritesi neredeyse yok denecek kadar azdı... iç ve dış borçların giderilmesi için avrupalı devletler tarafından düyun-u umumiye adında bir kuruluş meydana getirildi.. Dış ülkeler kendilerine olan osmanlı borçları için, yine kendi bünyelerine ait bir kuruluş oluşturdular.. Herşey oyunun bir parçası idi aslında.. Amaç osmanlı'yı karış karış parçalamak, halkına,varlığına, bağımsızlığına el koymaktır... Ancak bu sahnede.. Tam da en gerekli olduğu sırada mustafa kemal paşa ve arkadaşları, hareket ordusu adı altında bir ordu ile çıkan büyük bir isyanı durdurdular.. Gericilerin meşrutiyet hareketine karşı başlattıkları bu isyana 31 mart olayı denir... Böylece tarih sahnesinde ata'mız yerini aldı... Bundan sonrasını ise büyük mücadeleler, kanlı savaşlar, antlaşmalar takip etti... Avrupa osmanlı'nın gücünü giderek daha iyi anlamaya başladı...

Bugün , şu an... Bazı şeyler iyi ki yaşanmış diyorum kendi kendime... Bazıları olmasaydı... Onların değerli fikirleri, mücadeleleri olmasaydı, belki bugün evet biz olacaktık ama kim bilir hangi toprakta, hangi ülkenin himayesi altında yaşam sürecektik..

Edit: bilgilerim lise yıllarımdan kalmadır..umarım hatalı eksik bir tarihi olayı belirtmedim.. Oldu ise affola... Zira aradan yıllar geçti..
güncel Önemli Başlıklar