bugün

galatasaray ın ulaştığı spor ahlakı

eğer bu ahlaktan kast edilen yapılan şikelerin ahlakıysa, galatasaray hiç bir zaman fenerbahçenin ulaştığı noktaya ulaşamayacaktır.

(bkz: 25 nisan 1955 galatasaray fenerbahçe basketbol maçı)

--spoiler--
ilk günkü maçlarda galatasaray, fenerbahçe ve modaspor rakiplerini kolayca yendiler. ertesi günkü en önemli maçta modaspor galatasarayı yenmeyi başardı; 67-62lik skorla. dördüncü günkü önemli maçta modasporu 55-47 yenerek şampiyon olmak için büyük bir avantaj sağlayan takım fenerbahçeydi.

galatasarayla fenerbahçe arasındaki şampiyonluk maçı 25 nisan 1955, pazartesi gecesi oynandı spor ve sergide. fenerbahçenin şampiyon olması için galatasarayı yenmesi yetiyordu. hatta altı sayıyla kaybetse bile yine de şampiyon olacaktı fenerbahçe. galatasarayın şampiyon olması için ezeli rakibini en az 7 sayıyla yenmesi gerekiyordu.

bu önemli maçın ilk yarısını 25-20 önde kapattı galatasaray. ikinci yarıda ise farkı 13 sayıya kadar yükseltti. fenerbahçenin en iyi oyuncuları altan dinçer ve sacit seldüz beşer faulle oyun dışı kalınca galatasarayın şampiyonluğu neredeyse kesinleşmişti.

tribünden inen bir çirkin adam

ya da öyle sanıyordu herkes. tâ ki maçın bitimine 44 saniye kala galatasaray 40-27, yani 13 sayı öndeyken tribünden bir fenerbahçe yöneticisinin inmesine dek. türkiye spor tarihinin en çirkin kararlarından birine imza atarak fenerbahçe basketbol takımını sahadan çekti tribünden inen o fenerbahçe yöneticisi.

tam anlamıyla şeytanî bir plandı bu. şöyle. fenerbahçe sahadan çekilip hükmen yenildiği için puan alamayacaktı o maçtan. böylece fenerbahçe sekiz puanda kalacak, modasporla galatasarayın puanları ise (9 puan) eşit olacaktı. böylece ikili averaj devreye gireceği için şampiyon, galatasarayla oynadığı maçı kazanan modaspor olacaktı. galatasaray ise ikincilikle yetinmek zorunda kalacaktı şampiyon olması gerekirken.

buydu işte o şeytanî plan. ancak bu plan federasyondan döndü o gece. çünkü kararlarını sahada yapılan şeytanlıkları görmezden gelerek değil, spor ahlâkını gözeterek veren yürekli insanlar vardı o dönem federasyonlarda. maçtan hemen sonra acilen toplanan basketbol federasyonu kupayı ikiye bölerek hem galatasarayı, hem de modasporu basketbolda türkiye şampiyonu ilan etti. (galatasarayın tarihinin en şerefli kupalarından birisi olan o yarım kupanın fotoğrafı yukarıda. o kupayı daha da yakından görmek isteyenler galatasaray kültür ve sanat merkezini ziyaret etmeliler.)

böylece 1954-1955 sezonu basketbolda ilk ve tek olarak iki takımın da şampiyon olduğu sezon olarak geçti tarihe.

hani var ya hafta sonu oynanacak maç sonunda fenerbahçenin şampiyon olmaması için gönüllerinden galatasarayın yenilmesini geçirenler. unutmasınlar o sezonu. o yarım ama şerefli kupayı. çünkü tarih sadece şampiyonları değil, küçük oyunlar yüzünden şereflerini korumayan takımları, kulüpleri de yazar. hem de üzerinden tam 55 tane kocaman sene geçmiş olsa bile. hem de unutmamak ve affetmemek üzere.

--spoiler--