bugün
- 29 ağustos 2026 galatasaray göztepe maçı23
- ezilenlerin iktidarını kuran büyük insan34
- kıza aşık oldum ne yapacağım4
- kendin hakkında bir gerçek bırak3
- futbol11
- enayilerin bitik leao'ya 17 m euro maaş vermesi20
- kişiyi değiştiren şeyler2
- ben geldim naneler8
- ahlakçılık3
- gece gece incir yemek3
- birader bay beyler2
- sözlük yazarlarının nahları9
- uludağ sözlük ten faşizm'i söküp atacağız23
- antipanik12
- melih gökçek6
- menzil cemaati ne üretiyor7
- rafael leao31
- aleksey batrakov9
- sarapci koala72
- victor osimhen3
- bir şey soracağım5
- para harcamayı sever misiniz6
- uyumayın konuşalım3
- türkiye ekonomide çin'i örnek almalıdır7
- galatasaray8
- almanya2
- osuruk kokusu3
- s'i l v'e r m'i s t4
- gerçek cin musallatı belirtileri3
- seri eksicilerin uyuması5
- hayatı dar eden aile3
- arkadaşlar hesabı silicem14
- fenerbahçe23
- ünlülerin çocuklarına değişik isim koyma çabası2
- arkadaşlar sıkıldım3
- 29 ağustos 2026 dortmund hamburg maçı2
- hoşlanılan kızın kirveniz olması2
- salih mirzabeyoğlu2
- tai lung36
- incir2
- eninde sonunda eski nickine dönen yazarlar3
- mesih gelse kimsenin inanmayacak olması6
- ülke batsa diye hergün dua eden kemalist7
- gökçek ailesinin almanya daki milyonluk serveti14
- günün sözü24
- ak partililerin anayasayı değiştirmeye çalışması5
- mauro icardi5
- türkler ve çinliler iki süper güç olacak7
- velvet23
- 10 eylül 2026 fenerbahçe roma maçı7
alman politikacı. katolik merkez partisi'ndendi. 1921-1922 arasında almanya şansölyesi olarak görev yapmıştır (bkz: weimar cumhuriyeti). 1879-1956 arasında yaşadı.
freiburg üniversitesi'nde öğrenim gördükten sonra ekonomi kürsüsü'ne atandı. daha sonra yerel meclis üyesi olarak seçilip göreve gelince de mali konulara yoğunlaştı. daha sonra da politik hayatın içinde olmayı sürdürdü ve weimar cumhuriyeti döneminde etkili bir politik figür oldu. kapp darbesi sonrası yeniden oluşturulan kabinede maliye bakanı oldu. daha sonra itilaf devletlerinin tazminat talepleriyle ilgili bir kriz döneminde kabine çekilince, kendisine kabineyi kurma görevi verildi ; katolikler, demokratlar ve sosyalistleri biraraya getiren bir kabine kurmayı başardı ve maliye konuları da uhdesinde kalmak üzere başbakanlığı üstlendi. bu mevkiye gelen o zamana kadarki en genç isim oldu. daha sonra da dışişleri bakanlığı, içişleri bakanlığı gibi görevlerde bulundu.
aşırı sağın fütursuzca yaklaşımlar içinde olduğu ve siyasi suikastlerin yaşandığı bir dönemde, antifaşist bir tutum aldı ve bu tutumunu korudu. kabinesinin bakanlarından da olan walther rathenau'nun aşırı sağcı militanlarca suikaste uğrayıp öldürülmesinden sonra reichstag'da bu konuda yaptığı bir konuşması meşhurdur.
freiburg üniversitesi'nde öğrenim gördükten sonra ekonomi kürsüsü'ne atandı. daha sonra yerel meclis üyesi olarak seçilip göreve gelince de mali konulara yoğunlaştı. daha sonra da politik hayatın içinde olmayı sürdürdü ve weimar cumhuriyeti döneminde etkili bir politik figür oldu. kapp darbesi sonrası yeniden oluşturulan kabinede maliye bakanı oldu. daha sonra itilaf devletlerinin tazminat talepleriyle ilgili bir kriz döneminde kabine çekilince, kendisine kabineyi kurma görevi verildi ; katolikler, demokratlar ve sosyalistleri biraraya getiren bir kabine kurmayı başardı ve maliye konuları da uhdesinde kalmak üzere başbakanlığı üstlendi. bu mevkiye gelen o zamana kadarki en genç isim oldu. daha sonra da dışişleri bakanlığı, içişleri bakanlığı gibi görevlerde bulundu.
aşırı sağın fütursuzca yaklaşımlar içinde olduğu ve siyasi suikastlerin yaşandığı bir dönemde, antifaşist bir tutum aldı ve bu tutumunu korudu. kabinesinin bakanlarından da olan walther rathenau'nun aşırı sağcı militanlarca suikaste uğrayıp öldürülmesinden sonra reichstag'da bu konuda yaptığı bir konuşması meşhurdur.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar