bugün

cold case

amerika birleşik devletlerinde, herhangi bir cinayet masası dedektifinin masasına, herhangi bir günde en az 15 dosya gelmektedir. bu dosyalardan 5' i çözüme kavuşturulsa, 10' u faili meçhul kalabilmektedir. işte cold case kavramı budur, üzerinden uzun süre geçip faili bulunamamış cinayet dosyası. amerika' da en ünlü cold case vakaları zodiac killer ve original night stalker cinayetleridir.
bundan yaklaşık 7-8 sene önce, cnbce' de, cuma geceleri bir polisiye yayınlanmaktaydı. adı cold case idi. çocukken tacize uğramış bir kadın dedektif, erkek egemen polis dünyasında, bir faili meçhulü çözdükten sonra dikkat çekip, meslek hayatını bu tip dosyalara adamıştı. bir bölüm haricinde, şüpheliler yakalandı. lilly rush kurbanları, gülümseyerek veda ederken gördü bölüm sonlarında. bahsi geçen bölümdeyse kurban, en az 6 kadına tecavüz ettiği sonradan anlaşılmış bir gençti. katil yine ortaya çıkıyordu, ancak kayıtlara nefsi müdafaa notu düşülüyordu. buna da kimse itiraz etmemişti.
kapanmamış cinayet davaları, belgesellerde kendilerinden bahseden polislere göre, bir polisi en çok zorlayan cinayet dosyalarıdır. polis güçleri arasında, en çok intihar oranı, seri katillerle uğraşan fbi birimlerine aittir. günümüzde hala yakalanamamış en az 30 seri katilin yer aldığı birleşik devletler' de, herhangi bir anda en az 30 seri katilin masum insanları tehdit ettiği zannedilmektedir.