bugün

yavşamak

piyasa şartları gereği talep edilen mal veya değere sahip olma aşaması veya denemesinden önceki hazırlık evresi, talep gören metanın düşünen bir varlık olduğunu varsayarak, metaya sahip olan girişimcinin rakiplerine oranla başlıkta bahsi geçen hünere fazlasıyla sahip olduğu kanısını doğurabilecek kavram.

günümüzde sanat kavramının göreceli olması durumundan istifade, sanat adı altında incelememizde bir sakınca görmediğim kutsal duygu, ustalık isteyen sonuç getirici, sayıya giden top, yani asist...

yavşamak sanatı

işin teorik yönünden ziyade, pratik yönüne bakalım. hemen kendimize bir mekan kuralım, zaman boyutunu sınırlamadan arz talep dengesini koruyan, alıcı ve satıcıların panayırına yani içkili bir mekana gidelim.

yavşamak sanatında önemli bir ayrıntı, ön hazırlık ve kıyafet.

ön hazırlık olarak iş çıkışı resmi kıyafetlerden sıyrılıp ılık su ile alınan bir duş fevkalade faidalı olacağı gibi su sesinin verdiği huzur duygusu iyi bir konsantrasyon için önemlidir.

bu aşamayı takiben mevsimlere göre değişmekle beraber şu kıyafet kombinasyonuna göz atalım.

temiz bir spor ayakkabı, çak dar olmamakla beraber erkeğin yuvarlak hatlarını belli edecek bir kot pantolon, hafif eskitilmiş sade ve spor bir kemer, temiz ve ütülü orjinal bir t-shirt.

evet, günümüzde söz sahibi sanatkarların 3 aşağı 5 yukarı kullandığı ekipmanlar bunlardır. bunun dışında yaz mevsimlerinde koku piramidinin en akılda kalan katmanı olan ve üst kısmı portakal çiçeğinden oluşan bir parfüm yukarıdaki kombinasyonu tamamlar.

mekana giriş.

öncelikle mekana giriş yavşama sanatında atılacak ilk önemli adım, sanatçının özgüvenini ve karizmasını ortaya koyacak yegane unsurdur. mekana girerken ne gani müjde tarzı bir gülümseme, ne de rocco siffredi tarzı bakışlar malesef etkili olmayacaktır.(ustaları anıyoruz)
genelde kullanılan yöntem, tanıdığın hiç kimse olmamasına rağmen fazla abartmadan bir veya iki kişi ile gözgöze gelip mimikler ve mahçup bir gülümseme ile selamlaşmak, ritmik ama yavaş adımlarla içeri girmektir.

sanatçının oturma şekli ve konumu.

iyi bir yavşama üstadı hiç girmediği bir mekana gelse bile sadece içgüdüleri ile doğru ve bereketli bir konuma oturmayı bilir. sanatçı veya sanatçı adayı öyle bir yer seçmelidir ki, ne dımdızlak ortada kalmalı, ne de hedef kitlesine uzak ücra bir mekan seçmelidir.
otururken bel hafifçe öne bükülmeli acele etmeden oturulmalı ve bir sonraki aşama olan yerleşme sakin ve vakur bir tavırla hafifçe etrafı süzerek yapılmalıdır.

garsonla diyalog ve sipariş.

iyi bir yavşama sanatçısı siparişini menü ye (orjinali ve turizm literatüründeki adı mönü dür)bakmadan asla vermez, ilk olarak hafif bir içki ile başlamak akıllıca bulunsada benim favorim her zaman rom türü içkilerdir. bacardi portakal bu iş için biçilmiş kaftandır.
siparişi garsona verirken mutlak süretle içkinin adından sonra lütfen kelimesi kullanılmalıdır. ''bacardi portakal lütfen'' gibi.

ortamı koklama ve hedef tespiti.

öncelikle girlen mekandaki mevcut metaların bir profili çıkartılır. bunların arasından her zaman en az 3 alternatif seçilmeli ve şartlara göre * * * önem ve öncelik sırasına konulmalıdır.

göz teması.

göz teması bir sanatçının en büyük silahı, bazen kalkanı, bazen de maalesef düşmanıdır. kurulacak göz teması öncelikle hedef kitleyi etkisi altına alacak ona bir güven duygusu tazeleyecek biçimde olmalı hiç bir zaman sanatçıyı potansiyel abaza pozisyonuna düşürmemelidir. bu temas önem sırasına göre itina ile metalara uygulanmalı en küçük bir hatada göz temasının kaybedileceği unutulmamalıdır.

hedef seçimi ve hamle.

hedef seçimi göz temasını takiben, bu aşamada en fazla potansiyel gördüğünüz metayı 1. sıraya alarak yapılmalı ve hamle için uygun zaman kollanmalıdır. bu aşama için wc gibi yerlerin önünde beklemek hıyarlığı mevcut şartlarda yapılacak en büyük aptallıktır. asla yapılmamalıdır.

hamle için göz temasını takiben mahçup bir gülümseme ve bakışları ürkek bir şekilde metadan kaçırmak çok önemlidir. bakışları kaçırmanın ardından metanın size hala baktığı unutulmamalı ve zarif bir gülümseme ile içkiden bir yudum alıp, seri fakat sakin bir şekilde ayağa kalkıp hedefin masasına doğru gidilmelidir. bu hareket esnasında göz teması yakalamak çok güç olup muhtemelen meta heyecanlanıp kontrolsüzleşecektir.

tanışma ve diyalog

masaya gelir gelmez yumuşak ve düzgün bir diksiyonla metaya merhaba denilmeli ve hiç çekinmeden el uzatılmalıdır. eğer meta arkadaşları ile beraberse diğer metaların takdirini kazanmak adına güzel meta, çirkin meta demeden hepsi ile merhabalaşmalı ve kendinizi masaya davet ettirmelisiniz. kurulacak diyalog sizin kişiliğinizin ipuçlarını vereceğinden kelli, gerekli donanıma sahip, sakin ama kararlı, sözün özü ideal avcı portresi çizilmelidir.

içki tazeleme ve ten teması.

içki tazeleme konusu garsola diyalog ve sipariş konusunda gördüğümüzden pek farklı değildir. burada irdelememiz gereken ten temasıdır. önemlidir.
sohbetin koyuluğundan istifade ederek hafif ve kararlı hamlelerle öncelikle dirsek teması sağlanmalı, sert dokunuşlar ile meta ürkütülmemelidir. bu aşamada sanatçı analiz yeteneğini kullanmalı ve hedef seçiminde doğru yapıp yatmadığını tartmalıdır.

ortamdan soyutlama ve kontrol.

gerek yapılan muhabbet, gerek uzun süre bulunulan göz teması ve önemli aşama olan ten temasını takiben, meta ya kendisini bambaşka bir otamda hissetmesi sağlanmalı, yapılan muhabbet daha yakın temas ile pekiştirmeli, metanın eli tutulmalı gerekirse başını omzunuza yaslamanıza izin verilmelidir. artık kontrol sizdedir. söylenecek olanlar metanın kulağına fısıldanmalı hafif heyecanlı genç imajı verilmelidir. konrol sizdedir ve bu avantaj metaya kaptırılmamalıdır.

yukarıdaki aşamaların sonucu talep eden kişinin bir sanatçımı yoksa bir yavşak mı olduğu konusunda net fikirler verecek, başarılı olma durumunda metaların gönülleri feth edilecek, kitleler çılgına dönecektir. evet ilginçtir, budur.