bugün

üniversitede boş gezip iş hayatında sıkıntı çekmek

olayı iş hayatındaki tecrübe noktasına getirmezsek, öncelikle ilk adım olarak üniversiteyi adam gibi okumanın gerekliliği doğru bir tespittir. sen afedersin öküz gibi üni.ye giriş sınavına hazırlanıyorsun ne için? kazandıktan sonra sadece sakal bırakmak ya da erkek peşinde koşmak için mi? ne anladım o zaman ben o aldığın ve caka sattığın über puandan? önce bir kendini dolduracaksın. kalifiye eleman olacaksın, albenin olacak.

bir kere dil çok önemli şu zamanda. öyle konuşuyorum dili de değil en az bir 80'nin üzerinde toefl alabilecek kadar iyi bir dil bilmeli. bölümün her neyse o yönde her türlü kendini geliştirmeli. bu ilk adım. sen bunu yap ki üni.yi boş bitiren adamla olan işsizlik ortaklığının en azından bir adım üstünde ol. sen de işsiz ol o da olsun ama sen kalifiye bir işsiz ol.

ancak işte bir arkadaşın dediği gibi kendini ne kadar doldursan da işverenler tecrübeye bakıyor.

bir tanıdık hacettepe matematik bitiriyor ve bankada çalışmak istiyor. adama hemen tecrübe soruyorlar. tabi tecrübe yok. ama sonra bakıyorlar ki adam iyi bir dil öğrenmiş. hemen diyorlar ki git bakalım toefl'dan şu puanı al gel. ve adam öküz gibi çalışıp 110 alıyor toefl'dan. sonra diyorlar ki buna bir işletmeciyi değil de seni neden alalım. git bakalım istanbul'a bir uzmanlık sınavımız var bizim ona gir şu puanı al diyorlar. gidiyor ve onu da alıyor. sonunda bunları başarıp bankanın birinde üst düzey bir konumda (sanırım müfettişlik gibi bir şeydi) işe başlıyor.

demem o ki kimisi tecrübe göremezse adamın kalitesine bakıyor. kendinden emin olmayan adam zaten büyük işlerin peşinde koşmuyor. ama kendinden emin olan adam da işverenin taleplerini giderebilecek kapasitede oluyor.

ilk adım çok önemli. üni.de kendini geliştireceksin. dilin kesinlikle olacak. sonrasını sonra düşüneceksin.