bugün

suhte isyanları

dönemin medreselerinde yüksek tahsil yapan öğrencilerin gelecek kaygıları nedeniyle çıkan ayaklanmalardır.

16. yy tüm dünyada özellikle akdeniz civarı ve osmanlıda salgın hastalıkların tedavi edilebilir seviyeye geldiği ve bu nedenle ölümlerin azaldığı; nüfusun arttığı bir dönem olmuştu. bu nedenle medreseye alınan öğrenciler kapasitenin üstünde olduğu gibi mezun olanların istihdamlarıda yine nufüs artışları nedeniyle kısıtlı hale gelmişti. bu neticeler sonucunda medreselerde okuyan suhte yada softa denilen bu öğrenciler anadoluya giderek gelirlerini masum halk üzerinden yağma ile elde etmeye çalıştılar. suhte isyanlarının ne zaman bittiğinin tam bir tarihi yoktur çünkü suhteler 16 yy'da bu isyandan daha kavurucu ve zararlı olan celali ayaklanmalarına katılmışlar isyanlarının boyutlarını celalilerle birlikte arttırmışlardır.

isyanların bu denli zararlı olması ve engellenememesi osmanlı devletinin doğuda safeviler, batıda avusturyalılar ile savaşması, savaşların uzun sürmesi ve ekonomiye büyük darbe indirmesi; dolayısıyla osmanlının savaşları bitirdikten sonra celalilerle ilgilenmelerini gerektirmiştir.

ayrıca celali isyanlarının kolay bastırılmamasının en önemli sebeplerinden biri de yine bu yüzyılda ateşli silahların halk arasında yayılması ve isyancılarında faydalanmış olmalarıdır.
güncel Önemli Başlıklar