bugün

tekel

tam adı (veya açılımı) Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol işletmeleri A.Ş. Genel Müdürlüğü olan kuruluş.

100 Yılın Hesabı - Türk'ü Tasfiye Projesi adlı kitaptan :

türkiye için 76 yıl beklediler

türkiye'nin en köklü kuruluşlarından tekel'in içki bölümünden sonra sigara bölümü şubat 2008'de satışa çıkarıldı ve ihaleyi british american tobacco kazandı. bat'ın yönetim kurulu başkanı jan de plessis, firmanın 30 nisan 2008'de londra'da düzenlenen yıllık toplantısında, bat çalışanlarına sabır ve uzun vadeli hedeflerden söz ederken, türkiye örneğini vererek, aynen şunları söyler :

" Sabır ve uzun vadeli hedeflerden bahsederken, arşivlerimizden çıkan 1932 yılında yapılan bir Yönetim Kurulu tartışmasını bilmek isteyeceğinizi düşündüm. Burada BAT'ın yaptığı bir teklifi, tartışma tutanaklarından tırnak içinde aktarıyorum, ' Yıllık gideri 10 bin pound olan Türk Tütün Monopolisinin idaresini üstlenmeliyiz. ' O tarihte bunun tatmin edici bir anlaşma olacağı düşünülüyordu. Bence yaptığımız modern anlaşma daha iyi ve her ne kadar bazı şeyler daha pahalı olsa bile, kesinlikle 76 yıl beklemeye değer ... "

biraz geriye gidelim. tarih 15 haziran 2001. tbmm plan ve bütçe komisyonu'nda, tütün kanunu tasarısı görüşülmektedir. akp iktidarında partinin 2 numaralı ismi hali gelen, dönemin fp adıyaman milletvekili dengir mir fırat, iktidara, tsarı için amerikan hukuk bürolarını ödeme yapılıp yapılmadığını sorup, şöyle konuşur :
" hangi sermayenin tabana yayılması ? anadolu'da yılda 2 milyar sigara üretecek sermaye mi var ? "

akp genel başkanı tayyip erdoğan da, iktidara gelmeden 10 ay önce,
" tarım sektörünü rasyonelleştirmek için şeker yasası ve tütün yasası çıkardınız. üstelik sayın cumhurbaşkanı'nın tütün ekenler mağdur ediliyor diyerek veto ettiği yasayı, meclisten ikinci kez geçirdiniz. ekonomiyi rasyoneleştirme adına, köylünün mağdur edilmesine öncülük ettiniz " diyecek ve şunları söyleyecektir :

" düzgün bir hükümetin kendi insiyatifi ile yapması gereken işler imf tarafından dikte ettirilmektedir. 19. stand - by kapsamında imf'ye verilen, 18 ocak 2002 tarihli son niyet mektubu dikkatle incelendiğinde, yine bazı şeylerin gizlendiği anlaşılmaktadır. örneğin mektubun özelleştirme bölümünde, telekom, erdemir, tekel, tüpraş, thy, türkiye şeker fabrikaları, euaş, tedaş ve botaş gibi ülkenin tüm büyük şirketlerinin üç yıl içinde özelleştirilmesi öngörülmektedir. bütün bu şirketlerin özelleştirilmesi karşılığında da 5 milyar dolar gelir elde edileceği öngörülmektedir. bu en masum deyimle hesap bilmemeye işaret eder, daha az bir masum tanımlamayla ise işin içinde başka niyetlerin saklandığını gösterir. " (akp grup toplantısı - 13 şubat 2002)

birileri 76 yıllık hesap yaparken, birilerinin günü kurtarmaya çalıştığı ülkelerde, sadece tütün değil, tüm önemli ürün ve tesislerin akıbetinin iyi olması mümkün müdür ? hele de, " sümerbank tarihten siliniyor. elinde bir şey kalmadığı için ismini de kaldırıyoruz ... şeker fabrikaları, kar edeni de zarar edeni de satacağız ... tekel'i babalar gibi satarız ... muhalefet bizi türkiye'yi satmakla suçluyor. ülkenin işgal altına girdiğini vurguluyor. gelsinler işgal etsinler ... ne banka bırakacağız ne fabrika ne de işletme. liman da bırakmayacağız, hepsini satacağız. neymiş, yabancıya satmayalım, yerliye satalımmış. kimmiş yerli ? paryı veren düdüğü çalar. tüpraş'ı ruslara satar mısın, diyorlar. satarım arkadaş. stratejik yer imiş. ne stratejisi, önemli olan müşteri bulmak. müşteri gece gelsin, pijamayla çıkarım karşılarına. seviyorum bu işleri arkadaş " diyen bir maliye bakanı ile
" sermayenin ahmet'i mehmet'i Corc'u olur mu allah aşkına " veya " borç yiğidin kamçısıdır " diyen bir başbakana sahip ülkelerde.

sayfa 39, 40, 41.

http://hurarsiv.hurriyet....7204&tarih=2008-05-02