bugün

auschwitz de soykırım yapılırken tanrı neredeydi

ateizmin, ''kötülük sorunu ve ya tanrının zalim olması '' fikriyle ıkına ıkına mantıksal zemin aradığı argümanlardan biridir. değişik varyasyonları da mevcuttur. etiopyada insanlar açlıktan ölürken tanrı neredeydi, tanrı varsa insanlar depremden neden ölüyor, dinozorlar günümüzde hala niye yok, alp er tunga neden öldü, acun neden ıssız kaldı gibi uzatılabilir kanımca.

bunun müsebbibi darwindir aslında. kötülük sorunu üzerine düşünüşlerini arkadası hooker'a yazdığı mektuplarında bulmak mümkündür. misalen bir insana yıldırım çarpmasını, tanrının bunu neden yaptığına yoran ve bu yorumu zalimlik olarak algılayan bir düşünce sistematiği geliştirmiştir darwin. sonucunda da vay sen misin üzerimize yıldırımdı, afetti, kasırgaydı gönderen deyip yoksun lan sen, inanmamıyom sana demesiyle başlamıştır bu süreç.

tabi bundan etkilenen, sorgulama fakiri arkadaşlarımız olmuştur elbet. saygı duyarız kendilerine. tanrı neredeydi sorusuna gelince.

o heryerdeydi. ancak kötülüklerin var olması tanrının zalim olmasından değil, iyilerin sessiz kalmasından kaynaklanıyordu.

(bkz: allah haktır)